Fost primar trimis în judecată de DNA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viorel Dascălu, fostul primar al comunei Lopătari, trebuie să dea socoteală pentru modul cum a reabilitat un drum pe banii UE. Alături de Dascălu, în dosar sunt inculpaţi Ion Marian Constantinescu, dirigintele de şantier, şi Constantin Moglan, de la SC Conferic Buzău, firma care a executat lucrările.

Acuzaţiile la adresa fostului primar sunt de „folosire de documente false şi inexacte având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene” şi „înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave”. Toate pornesc de la un proiect SAPARD demarat în anul 2003 pentru reabilitarea drumului Luncile-Terca.

În rechizitoriul întocmit de procurorii Serviciului Teritorial Ploieşti al DNA se arată că „Viorel Dascălu în calitate de primar al comunei şi de responsabil legal al acestui proiect, pe parcursul derulării contractului de finanţare a prezentat mai multe documente false în care s-a consemnat, în mod neadevărat, că lucrările de reabilitare au fost finalizate şi că au fost respectate normativele în vigoare, cât şi documente cu conţinut inexact. În consecinţă, din vara anului 205, drumul comunal respective este deteriorate în proporţie de 80%”.

Procurorii susţin că Dascălu s-a bucurat de concursul lui Ion Marian Constantinescu care a semnat, în calitate de diriginte de şantier, mai multe documente ce au fost prezentate Agenţiei SAPARD şi al lui Constantin Moglan, administrator al S.C. Conferic S.R.L. Buzău care a semnat procesul verbal de recepţie. Magistraţii încearcă să recupereze prejudiciul, calculat la 1,3 milioane de lei, motiv pentru care au pus sub sechestru asigurător bunurile celor trei inculpaţi.

Primaria Lopătari a pierdut la sfârsitul anului 2008, la Tribunalul Constanţa, procesul intentat de Agenţia de Dezvoltare Rurală şi a fost găsită vinovată de deteriorarea drumului comunal.

“Am făcut recurs şi suntem încă în litigiu cu Agenţia de Dezvoltare. Încercăm cu forţe proprii să balastăm unde se deteriorează, să reparăm acolo unde sunt alunecări, dar să refacem tot asfaltul nu o să putem”, ne-a declarat Vasile Lefter, actualul primar din Lopătari.

Edilul cercetat de DNA susţine că vinovăţia aparţine constructorului. “Nu au fost obiecţiuni atunci când au fost recepţionate lucrările. În 2005 au fost ploi abundente şi numeroase alunecări de teren care au distrus drumul în 15 puncte”, ne-a declarat Constantin Moglan, administratorul firmei Conferic.

Acesta spune că se vor apăra în instanţă, după ce DNA i-a trimis în judecată la Tribunalul Buzău. “Acum studiem dosarul, ne-am angajat avocat şi o să ne apărăm cu toate argumentele pe care le avem. Din păcate, afacerea noastră are de suferit, la capitolul imagine, fiindcă mulţi ne vor judeca înainte ca instanţa să ne declare sau nu vinovaţi”, a precizat Constantin Moglan.


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite