Începe festivalul cârnaţilor de Pleşcoi! Fomilă şi Setilă "de Pleşcoi" vor fi vedetele festivalului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gustoşi, picanţi şi numai buni de stins cu un vin de Pietroasele, adevăraţii cârnaţi de Pleşcoi sunt cei preparaţi din reţeta moştenită de generaţii de localnicii din comuna buzoiana Berca. A treia ediţie a Festivalului Cârnaţilor de Pleşcoi are loc în acest week-end.

Festivalul Cârnaţilor de Pleşcoi, ajuns deja de a treia ediţie, se va desfăşura în cele două zile de week- end, cartierul general al sărbătorii fiind la Pensiunea Casa Matei din Berca.


Sărbătoarea se va deschide sâmbătă la ora 11.30, cu povestea preparatelor culinare din Pleşcoi şi cu sosirea haiducilor. Legenda cârnaţilor de Pleşcoi vine de demult, din vremea când în zona dintre dealuri şi vadul Buzaului îşi făcuse tabără o ceată de haiduci.

Ei îi jefuiau pe bogaţii care veneau cu oile la târg şi ca să nu-i prindă potera cu prada vie, tăiau animalele şi le făceau pastramă şi cârnaţi. Reţeta s-a păstrat secretă din generaţie în generaţie.

Din istoria cârnaţilor


Istoria mai spune că aceşti cârnaţi erau cunoscuţi încă din secolele XIII- XIV, când erau vânduţi la Târgul Drăgăicii care se desfăşura timp de două săptămâni în zona actualului oraş.

Târgul reprezenta o ocazie pentru schimbul de produse între locuitorii din zonele de deal şi munte. Încă din acele vremuri, printre produsele cele mai căutate erau cârnaţii de Buzău, aşa cum erau cunoscuţi în urmă cu mai bine de 700 de ani.

După războaiele ruso- turce din secolul XVIII, mulţi locuitori bulgari şi sârbi au trecut Dunărea şi s-au aşezat în zona Buzăului, unde au început să cultive legume. Printre acestea se afla şi ardeiul iute, des folosit în hrana zilnică şi în conservarea alimentelor.


O parte din sârbi s-au aşezat în zona Berca- Pleşcoi şi au preferat să condimenteze cu ardei iute cârnaţii locali, precum şi salamul, adică babicul. Începând cu secolul XIX, aceste produse s-au preparat mai ales în satul Pleşcoi.

Odată cu trecerea timpului, cârnaţii de Pleşcoi au fost vânduţi şi consumaţi sub această denumire atât în timpul Drăgăicii, cât şi în crâşme.

Ca să arate cât de mult îşi preţuiesc celebra marcă tradiţională, proprietarii de pensiuni, localnicii, producătorii şi turiştii vor realiza şi în acest an, la fel ca în ediţiile trecute, un lanţ de cârnaţi lung de 100 de metri.

Totodată, ei vor face şi o demonstraţie de preparare a delicioşilor cârnaţi, iar după această etapă cei prezenţi sunt invitaţi la expoziţia gastronomică a pensiunilor.


Noutatea din acest an constă în două concursuri intitulate "Fomilă de Pleşcoi", un concurs de mâncat cârnaţi picanţi contra cronometru şi "Setilă de Pleşcoi", concurs de băut bere.


Festivalul va continua şi duminică de la ora 11.00 cu un program folcloric buzoian, cu prezentare şi vânzarea de cârnaţi dar şi a celorlalte produse tradiţionale ale zonei: brânză, dulciuri, vin. Sărbătoarea cârnaţilor de Pleşcoi din acest an se va încheia la ora 18.00.

Cârnaţii de Pleşcoi sunt primul produs tradiţional înregistrat la Ministerul Agriculturii şi unul din puţinele produse româneşti recunoscute şi atestate internaţional.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite