Buzău: Folosirea muncitorilor chinezi reprezintă o soluţie de criză contestată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău: Folosirea muncitorilor chinezi reprezintă o soluţie de criză contestată
Buzău: Folosirea muncitorilor chinezi reprezintă o soluţie de criză contestată

În prezent, 75 de asiatici lucrează deja pentru companiile buzoiene. Lor li se vor alătura în scurt timp alţi 40 de conaţionali

Salariile mici şi condiţiile modeste de lucru pe care le oferă i-au determinat pe patronii chinezi din Buzău să renunţe la serviciile angajaţilor români şi să aducă forţă de muncă din ţara lor de origine. Mulţi buzoienii nu văd însă cu ochi buni acest lucru

Dacă anul trecut în judeţ lucrau cu forme legale peste 60 de  imigranţi asiatici, anul acesta numărul lor a ajuns deja la 75.

„În prezent, avem în lucru alte 40 de dosare ale cetăţenilor chinezi care, în cel mai scurt timp, urmează să lucreze în construcţii. Nu ne aşteptam ca în acest an numărul imigranţilor să crească, însă efectele crizei se văd şi aici, în sensul că majoritatea străinilor vin sa muncească în construcţii, în timp ce în celelalte domenii numărul lor a scăzut”, susţine Marian Moise, şeful Biroului pentru Imigrări din Buzău.

Un alt efect al crizei descoperit de funcţionarii de la Biroul de Imigrări a fost munca la negru. După ce au controlat mai multe firme cu angajaţi străini, aceştia au depistat zece persoane care lucrau fără carte de muncă, în timp ce anul trecut nu s-au confruntat cu nicio situaţie similară.

Soluţie contestată

Folosirea forţei de muncă asiatice este criticată însă atât de o parte dintre patronii din Buzău, cât şi de către oamenii simpli.

image



"Să aduci chinezi la muncă în România nu este o măsură bună anticriză pentru că, daca sunt angajaţi cu forme legale, patronii sunt obligaţi să îi plătească cu salariul mediu din ţara noastră, sumă pe care ar pute-o oferi şi unui angajat român. În plus, munca prestată de chinezi este slab calitativă în comparaţie cu cea prestată de români. Şi spun asta din propria experienţă: şi au am avut 40 de chinezi, la care am renunţat după trei luni pentru că nu eram mulţumit de modul lor de lucru”, susţine Ionel Gagu, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie pentru Agricultură Buzău şi patronul companiei de construcţii Concas.

În opinia sa, adevăratul motiv ar fi de fapt folosirea asiaticilor fără forme legale. “Consider că singurul avantaj pe care îl au angajatorii chinezi este faptul că nu le fac contracte de muncă şi nu plătesc astfel taxe la stat. În plus, angajaţii chinezi sunt tăcuţi, nu au pretenţii şi nu fac reclamaţii", este de părere Gagu.

Nici oamenii simpli nu sunt încântaţi de venirea asiaticilor. "Eu unul nu am loc de muncă de trei luni şi poate m-ar fi tentat să merg la muncă în construcţii sau agricultură, pe un salariu decent", susţine Ionel Irimia (37 de ani), şomer.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite