Buzău: Veste proastă! Nici în 2011 nu vor fi destui bani pentru ajutoarele sociale şi bursele elevilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele cu handicap, însoţitorii acestora, dar şi elevii bursieri vor rămâne din nou fără drepturi , la fel ca anul trecut. Proiectul de buget al municipiului Buzău urmează să fie votat în şedinţa Consiliului Local de săptămâna viitoare, însă cifrele nu sunt deloc satisfăcătoare. Pe lângă salarii, afectate vor fi şi investiţiile.

Asistenţa socială şi învăţământul sunt capitolele care vor fi afectate cel mai mult de bugetul diminuat din acest an al municipiului. Proiectul a fost deja afişat pe site-ul Primăriei pentru dezbatere publică, iar săptămâna viitoare ar putea fi aprobat. Sumele nu sunt deloc îmbucurătoare, pentru acest an fiind alocate 185.800.000 de lei.

„Suma aceasta reprezintă veniturile Primăriei, însă cifrele sunt în doar în plan pentru că niciodată nu se realizează în totalitate şi astfel nici cheltuielile nu sunt acoperite. În raportul dintre veniturile defalcate şi necesar rezultă o diferenţă negativă", ne-a explicat Fănică Bârlă, viceprimarul municipiului Buzău.

Sume insuficiente

Valoarea bugetului pe 2011 înseamnă 70% din cel alocat anului trecut. Pentru sănătate a fost alocată suma de 2.813.000 de lei faţă de 2.861.000 de lei în 2010, educaţiei îi revin 72.738.000 de lei faţă de 91.758.000 de lei, iar pentru asistenţa socială a fost distribuită suma de 11.147.000 de lei faţă de 15.422.000 de lei

„Făcând un calcul simplu, se poate observa că în cazul salariilor însoţitorilor persoanelor cu handicap sau în învăţământ, suma este insuficientă în raportul venituri- cheltuieli", a adăugat Fănică Bârlă.

Situaţiile se repetă

Bugetul diminuat cu 30 de procente ar putea crea din nou greutăţi în rândul persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora. Anul trecut aceştia s-au văzut nevoiţi să trăiască cinci luni fără a primi indemnizaţiile cuvenite. Pentru că din start sumele aferente acestei categorii de persoane sunt insuficiente, spre sfârşitul acestui an ar putea rămâne fără salarii.

"Eu deja am am făcut o sesizare Prefecturii şi totodată sper să mi se răspundă la întrebări în şedinţa Consiliului Local. Pentru că nu mi se pare normal ca an de an să trecem prin această situaţie care, în cazul unor persoane cu handicap, a dus anul trecut la înrăutăţirea stării de sănătate . O soluţie cred că este un alt proces în instanţă", ne-a spus Ionica Tarău, preşedinta asociaţiei persoanelor cu handicap "1 Iunie".

În acelaşi timp bugetul strâmtorat afectează şi peste 2.000 de elevi buzoieni care nu vor beneficia nici în acest an de burse sociale sau de cele de merit.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite