Focar de hepatită în cartierul Simileasca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alertă în rândul autorităţilor sanitare din Buzău după depistarea a zece copii cu hepatită de tip A. Peste 700 de copii de la Şcoala nr.14 şi Grădiniţele 10 si 11 au intrat în atenţia Direcţiei de Sănătate Publică după ce patru preşcolari şi şase elevi s-au îmbolnăvit de hepatită.

Responsabilii unităţilor şcolare spun că împreună cu autorităţile medicale au luat deja primele măsuri. "Şcoala a fost dezinfectată şi nu s-a mai intrat până astăzi dimineaţă. Copiii vor fi supravegheaţi mai atent în ceea ce priveşte igiena personală. Sperăm ca săptămâna viitoare să ajungă şi primele doze de vaccin ca să putem elimina această epidemie. Oricum în acest moment nu se pune problema ca aceste unităţi să intre în carantină", a declarat Ion Şerban, directorul Şcolii Generale numărul 14.


Primi care s-au îmbolnăvit au fost doi copii care frecventează grădiniţele nr.10 şi nr.11, alţi şase fiind elevi de la Şcoala Generală nr.14, toate din cartierul Simileasca. Aseară, au mai fost confirmate încă două cazuri, ambele la doi preşcolari din grădiniţile menţionate.


Autorităţile sanitare spun că bolnavii se află sub supravegherea medicilor iar inspectorii sanitari au luat deja măsurile care se impun în asemenea situaţii.


„Am iniţiat ancheta epidemiologică prin identificarea contacţilor de domiciliu şi a celor de la nivelul unităţilor de învăţământ. Aceste persoane urmează să fie investigate din punct de vedere serologic şi apoi să fie vaccinate la cabinetul amplasat în incinta DSP.Totodată s-a procedat la recoltarea probelor de apă de la persoanele ale căror membri de familie s-au îmbolnăvit şi s-au internat în secţia de contagioase",
a declarat Venera Axinte, directorul DSP Buzău.


Vestea că boala mâinilor murdare, cum mai este cunoscută această maladie, şi-a făcut apariţia la şcoala 14 şi la cele două grădiniţe, a băgat deja frica în părinţi. "Am doi copii şi acum mi-e frică să-i mai trimit la şcoală să nu se îmbolnăvească şi ei de hepatită. Ar trebui să ne vaccineze pe toţi", crede Mariana Roman, de 44 de ani.


"Am un copil înscris la grădiniţă şi mă tem pentru sănătatea lui. Cred că de la mizerie şi de la apa murdară pe care o beau de la robint s-au îmbolnăvit aceşti copii", a spus şi Cristina Halmbă, de 26 de ani.


Pentru că epidemia de hepatită de tip A se află în faza de debut, medicii recomandă populaţiei din cartierul Simileasca spălarea mâinilor cu apă caldă şi săpun, mai ales după folosirea grupurilor sanitare şi inainte de consumarea oricărui aliment.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite