Focar de hepatită: Directorul unei şcoli din Râmnicu Sărat s-a baricadat în birou, de teama părinţilor revoltaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Focarul de hepatită din Râmnicu Sărat se extinde cu rapiditate iar părinţii ameninţă că nu îşi vor mai lăsa copiii la şcoală. Zeci de părinţi scandalizaţi că micuţii lor nu sunt vaccinaţi împotriva hepatitei s-au revoltat ieri în curtea Şcolii numărul 3 din Râmnicu Sărat. Conducerea unităţii s-a baricadat în birouri.

Galerie foto aici

Focarul de hepatită a debutat în cartierul Zidari, în data de 2 septembrie. Medicii au intervenit pe 16 septembrie, moment în care s-a ajuns la 18 bolnavi internaţi în spital, dintre care 15 confirmaţi serologic. Este vorba de opt preşcolari, şapte şcolari şi trei adulţi.

Copiii diagnosticaţi cu hepatită frecventau cursurile a două şcoli şi două grădiniţe din cartier. Au fost vaccinaţi toţi preşcolarii înscrişi la grădiniţă, dar nu şi copiii mai mari, din şcoli.

Ieri după amiază, zeci de părinţi ai elevilor înscrişi la Şcoala numărul 3 s-au dus în curtea instituţiei de învăţământ să întrebe când le vor fi vaccinaţi copiii împotriva hepatitei. Ei susţin că nu doar trei dintre elevii şcolii sunt bolnavi, că alţi aproximativ 40 se simt rău şi prezintă simptome ale bolii.

"Au vaccinat numai copiii de la grădiniţă şi am venit să întrebăm când îi vaccinează şi pe ai noştri. Medicii au anunţat că sunt doar câţiva bolnavi, dar noi stăm cu ei în casă şi vedem că se simt rău şi au simptome de hepatită", ne-a declarat Mirela Iancu, mama unui elev.

Părinţii ameninţă că nu îşi vor mai lăsa micuţii la şcoală până nu vor fi imunizaţi.

"Ori să ne vaccineze copiii, ori să se închidă şcoala. Eu de ieri nu mi-am mai lăsat copilul la şcoală de frică să nu se îmbolnăvească", ne-a declarat Florica Enciu, o altă mămică.

Baricadare în birou, de frica părinţilor

Conducerea şcolii, împreună cu o parte dintre cadrele didactice, în loc să iasă să explice părinţilor situaţia, s-au baricadat în birouri sau în clase alături de elevi. Mai bine de două ore au bătut părinţii pe la uşi, fără niciun succes.

Directoarea Elena Oprişan nu a vrut să deschidă uşa nici măcar în momentul în care i s-a solicitat acest lucru de către agenţii de poliţie, pe care chiar ea îi chemase în ajutor.

Abia după ce au ajuns reprezentanţii Inspectoratului Şcolar, directoarea a ieşit din birou. Nu a fost în stare, însă, să explice câţi elevi are înscrişi la şcoală, câţi sunt bolnavi şi câţi lipsesc în fiecare zi.

"Am înţeles de la medici că sunt trei bolnavi dar nu ştiu câţi şi de ce lipsesc, pentru că nu eu mă ocup de această treabă", a spus Elena Oprişan, directoarea Şcolii numărul 3.

Cu tot protestul părinţilor, Direcţia de Sănătate Publică a remis un comunicat de presă prin care anunţă că nu se vor mai vaccina alţi copii. "Considerăm că măsurile luate până în acest moment sunt suficiente şi că nu există motive de alarmare, dinamica îmbolnăvirilor fiind atent supravegheată şi monitorizată", se arată în comunicat.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite