Florin Burhală, promotorul artelor marţiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Onoare, stăpânire de sine şi respect pentru adversari, acestea sunt devizele celui care promovează de mai bine de 12 ani artele marţiale la Buzău.

Educat în spiritul disciplinei şi corectitudinii, Florin Burhală povesteşte că la 15 ani şi-a descoperit marea pasiune, cea pentru sportul de contact, în timp ce mergea la concursurile de judo organizate la Buzău.


„În anul 1977 am fost dezamăgit de atmosfera de la un meci de fotbal de pe stadionul din Crâng. De atunci am început să caut un alt sport care să mi se potrivească şi în 1980 am ales să fac judo, după ce am fost spectator la câteva concursuri. Mi s-a părut o disciplină care implică multă seriozitate şi respect, un sport care implică alte reguli", povesteşte Florin Burhală.


Timp de opt ani Florin Burhală s-a perfecţionat în această disciplină sportivă şi a reuşit chiar să obţină performanţe notabile la campionatele universitare.


„Am participat ca student, timp de patru ani, la campionatele universitare. În acea perioadă am reuşit să câştig medalia de aur la întrecerile universitare din 1985 iar anul următor am fost medaliat cu argint. Din 1988 am început să antrenez ca instructor şi ca antrenor din 1991. Ulterior am devenit şi antrenor de arte marţiale", spune Florin Burhală.


Peste ani,0 când posibilităţile materiale i-au permis, sensei Florin Burhală a înfiinţat alături de fratele său clubul sportiv de arte marţiale Sakura din Buzău.


Şi asta pentru că spune Florin, între judo şi anumite stiluri de arte marţiale, ca Aikido, Ju Jitsu sau Kempo există diferenţe foarte mici, mai ales în privinţa filosofiei.


„Filosofia în aceste discipline orientale este relativ apropiată. Ai nevoie de disciplină, stăpânire de sine şi respect pentru adversari, valori pe care nu le regăseşti întotdeauna în alte discipline sportive. Pentru că am făcut atâţia ani judo, mi-a venit uşor să devin antrenor de Aikido sau Kempo" spune Florin Burhală.


Pasiunea pentru artele marţiale l-a făcut să-şi mobilizeze toate resursele pentru a promova mai multe stiluri: Aikido, Ju Jitsu, Wushu, Full Contact şi Kempo.


„ În ianuarie 1990, am fost membru fondator al federaţiei de arte marţiale. Când m-am reîntors la Buzău, în 1998, am găsit un dezastru în ceea ce priveşte practiarea artelor marţiale. Atunci mi-am propus un obiectiv foarte ambiţios, cel de a în centrul competiţiilor sportive de gen din ţară. Primul pas l-am făcut în anul 2001 când, pentru prima dată în istoria artelor marţiale din ţară, l-am adus la Buzău de la Tokyo pe celebrul antrenor de Aikido, japonezul Shihan Yoshiaki Yoitota, deţinător de centură neagră şapte Dan, pentru un stagiu de pregătire", povesteşte Florin Burhală.

Întrebări şi răspunsuri?


Cum de aţi ajuns să iubiţi judo şi artele marţiale? Judo şi artele marţiale în general îţi conferă o linişte sufletească aparte, chiar şi după un antrenament foarte dur. Ajungi să pleci foarte relaxat de la sală, chiar dacă cei neavizaţi nu înţeleg de multe ori stilul de antrenament. Este o filosofie complexă, care nu lasă loc la compromisuri.


Ce rezultate aţi avut ca antrenor în ultimul an la Buzău? Anul trecut am obţinut cu sportivii pregătiţi de mine şapte medalii la mondialele organizate la Bucureşti. Aida Burhală a cucerit patru medalii din care una de aur, Ioan Ignat a devenit campion mondial la full contact, Ion Creţu a luat locul trei la semi-contact la seniori, iar Cosmin Grigore locul trei la K1 la juniori".


Ce-i place?
Îmi place foarte mult pescuitul şi peştele la grătar. Filosofia orientală şi mentalitatea japoneză care este cu cel puţin patru sute de ani înaintea celei din România.Îmi plac oamenii serioşi şi de caracter, să plec în călătorii cu elevii mei.


Ce nu-i place?
„Nu-mi plac oamenii mincinoşi şi nici politica făcută de mântuială. Nu-mi place dezinteresul tinerilor faţă de sport., sau vedetele fabricate de tabloide. Nu-mi plac telenovelele şi nici manelele. De asemenea, nu suport să nu prind nimic când pescuiesc."


Profil
Născut: 5 august 1961, comuna Pârscov - Buzău
Studii: Facultăţii de Finanţe şi Contabilitate, ASE Bucureşti
Familie: Căsătorit, doi copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite