Florin Artene: Vocea de aur a radioului buzoian

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Artene în emisie
Florin Artene în emisie

La debutul anilor 90, o echipă formată din câţiva tineri entuziaşti a pus bazele primului radio privat din municipiul Buzău. Din studiourile Radio Campus, vocea lui Florin Artene a fost prima care a spart tăcerea din eterul buzoian la finele anului 1993.

La mai bine de 15 ani după ce buzoienii au dat de gustul emisiunilor de pe FM, vocea lui Florin Artene a rămas un adevărat brand aflat la mare căutare.

Fie că este vorba de un eveniment de gală, întâlniri mondene, spectacole sau prezentări de maşini, Florin Artene este solicitat de fiecare dată să prezinte show-ul într-un mod original, cu vocea lui baritonală care încântă invariabil auditoriul.

Pionierat la primul post de radio privat

Florin Artene a ajuns în topul radiourilor locale după ce a depăşit cu brio provocările din pionieratul acestei meserii.

El spune că la munca pentru deschiderea primului post de radio din Buzău s-au înhămat în urmă cu 17 ani studenţi, profesori şi oameni de cultură. „Ne făceam la momentul repectiv tot felul de planuri şi încercam să ne imaginăm cum putem face o muncă de genul ăsta cât se poate de profesional. După ce entuziasmul iniţial a început să dispară şi am mai rămas doar o mână de oameni, ne-am întâlnit întâmplător cu Vasile Mihnea, un om cu experienţă în domeniul telecomunicaţiilor. Ne-a întrebat dacă vrem să facem un radio şi am răspuns într-un glas că vrem. Aşa s-a născut primul radio din Buzău”, povesteşte Florin Artene.

Prima voce care a răsunat în eterul liber

După ce studioul  primului post de radio a fost amenajat la Casa Tineretului din municipiu, ziua de 28 noiembrie 1993 avea să fie una de referinţă pentru activitatea din acest domeniu la Buzău.

Florin Artene îşi aduce aminte cu emoţie de prima emisie pe care a avut-o la Radio Campus. „Prima voce care a răsunat în eterul buzoian a fost a mea. Am făcut o emisie de probă în care am spus  „Aici Radio Campus, emisie de probă”. A urmat pe 1 decembrie dechiderea oficială şi visul nostru a căpătat forme după ce ne-am văzut puşi într-o situaţie cu care nicunul dintre noi nu se mai confruntase până atunci. Eu am fost profesor şi nici nu mă gândeam vreodată că voi ajunge prin intermediul micrfofonului să mă aflu faţă în faţă cu zeci de mii de ascultători”, mai spune Florin Artene.

După 17 ani de emisie în eter, vrea să cucerească şi web-ul

În 17 ani de carieră radio în care a participat la deschiderea staţiilor locale Campus şi Radio Buzău, Florin Artene a spus adio eterului. După ce a cucerit ascultătorii de toate vârstele cu vocea sa inconfundabilă, producătorul Florin Artene  şi-a propus acum să cucerească şi spaţiul virtual.
De fiecare dată când am fost implicat într-un proiect, am simţit la un moment dat nevoia unei noi provocări. Când am văzut că lucrurile sunt aşezate mi-am propus să încerc un nou proiect. Aşa se face că acum lucrez la un radio on-line care va emite cel mai târziu în luna martie anul acesta. Sper ca şi de această dată iniţiativa mea să fie de succes”, mai spune Florin Artene.

Întrebări şi răspunsuri

Ce invitaţi de marcă aţi avut de-a lungul timpului?

Pentru că am o mare afinitate pentru muzica rock, am avut de-alungul timpului invitaţi de marcă precum Alexandru Andrieş sau regretatul Valeriu Sterian. Toate numele mari ale rock-ului românesc ca Nicu Covaci alături de trupa Pheonix, Iris cu Cristi Minculescu, Compact sau Holograf au trecut prin acel studio.” 

Aţi avut vreo premieră la nivel naţional în perioada de pionierat a radioului buzoian?

În anii 1993 şi 1994 am avut într-adevăr şi o premieră la nivel naţional după ce am realizat primele emisiuni de blues din ţară care durau peste 8 ore vineri şi sâmbătă seara. Oamenii de blues care au trecut ulterior prin studio au rămas uimiţi că în anul 1993 în România existau emisiuni maraton de blues".

Ce-i place?
Îmi place foarte mult muzica rock şi blues-ul. Îmi place teatrul şi îmi place foarte mult să citesc. Chiar şi acum petrec câte o noapte întreagă în faţa unei cărţi lucru care mă bucură mai ales când văd că sunt foarte mulţi tineri care nu mai ştiu ce înseamnă o carte".

Ce nu-i place?

Nu-mi place ipocrizia şi demagogia. Nu suport grobianismul şi mitocănia pe care le văd atât de des în jurul meu. Stau şi mă întreb de multe ori de ce este atât de greu să spunem te rog frumos sau am greşit. Oare ne-a schimbat atât de mult ultimii ani încât am devenit reci şi neprietenoşi?"

Profil:

Născut la Buzău la data de 16 iunie 1959

Absolvent al Facultăţii de Filosofie şi Studii Culturale din Bucureşti în anul 1987

A jucat ca actor amator pe scena Teatrului Popular din Buzău până în anul 1989

Căsătorit 1 copil


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite