Florin Anastasiu Ion duce tradiţia familiei mai departe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Florin Anastasiu Ion provine dintr-o familie de preoţi, tatăl este preot, iar cei doi fraţi mai mari sunt studenţi la Facultatea de Teologie. Ei reprezintă modelul lui în viaţă iar drumul pe care vrea să îl urmeze este cel al preoţiei ca să poată "sluji oamenilor căci numai aşa îi slujeşte lui Dumnezeu".

Încă din copilărie Florin a fost prezent la slujbele pe care tatăl său le ţinea la biserică. Mai târziu a început să îl ajute şi în scurt timp a hotărât că vrea să devină preot. "De mic copil mi-am dorit să devin preot. Când am deschis ochii l-am văzut pe tatăl meu slujind la altar şi asta m-a determinat şi pe mine să urmez acest drum. Modelul meu în viaţă a fost tatăl meu în primul rând, apoi sfinţii şi cei superiori din cinul bisericesc", ne-a declarat Florin.

Hotărârea luată atunci nu şi-a mai schimbat-o. Din contră, a îneput să mergă la mănăstire să vadă cum este viaţa acolo. În vacanţa de vară, când toţi copii merg la munte sau la mare şi se distrează Florin merge la mănăstirea Putna şi dă o mână de ajutor călugărilor.

"Prima dată când am mers la mănăstirea Putna am fost cu fratele meu. Când am ajuns acolo ni s-a dat o ascultare, asta înseamnă un fel de seviciu şi timp de o lună am stat acolo la mănăstire la ascultarea respectivă. Eu eram la bucătărie, spălam vasele, curăţam cartofi. Acolo vin zilnic foarte mulţi pelerini iar părintele stareţ dă binecuvântare tuturor să stea la masă în fiecare zi şi de aceea au nevoie de ajutoare", ne povesteşte Florin.

Mănăstirea Putna este locul în care adolescentul se simte bine şi acolo are timp să se gândească la viitorul lui. "În fiecare vară, de şase ani merg acolo câte o lună. Este un loc în care nu ai tot timpul contact cu lumea, esti puţin mai izolat şi ai prilejul să te regăseşti, să te gândeşti la tine, la viitorul tău, la Dumnezeu", ne-a spus Florin Ion.

Florin este acum elev în clasa a X-a la Seminarul Teologic Ortodox Liceal Chesarie Episcopul din Buzău, unde este considerat un elev foarte bun. El este conştient de drumul pe care l-a ales încearcă întotdeauna să fie un exemplu pentru cei din jurul său.

"Noi, elevii de la seminar am apucat pe o cărare diferită faţă de ceilalţi tineri de la alte licee. În momentul în care am început seminarul noi ne-am detaşat puţin de ceilalţi tineri, de modul lor de a se distra. Sunt şi la noi tentaţii ca şi la ceilalţi tineri, ispite de la Dumnezeu ca să ne încerce credinţa, dar dacă îi ceri ajutorul lui Dumnezeu, el te ascultă, îţi oferă ajutorul şi mergi mai departe", ne-a declarat Florin.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce îţi trebuie, ca om, să poţi ajunge preot? Ca să poţi ajunge preot îţi trebuie chemare, iar de această chemare îţi dai seama dacă mergi la biserică. Şi foarte important este să te rogi la Dumnezeu să te ajute să mergi pe drumul pe care l-ai ales. Apoi este dorinţa ta de a ajunge preot. Dacă îţi doreşti din toată inima şi Dumnezeu vede că tu îţi doreşti să ajungi acolo, şi nu pentru scopuri financiare sau alte scopuri murdare, poţi ajunge, Dumnezeu te ajută.

Care este rolul preotului într-o comunitate? Preotul trebuie să se coboare sau să se ridice la nivelul intelectual al fiecărui om şi să îi explice pe înţelesul lui ce este biserica şi ce face un preot. Preotul trebuie să fie bărbat al unei singure femei, să păzească cererea lui Dumnezeu să nu înstrăineze averea bisericii, să locuiască împreună cu credincioşii acolo în comunitatea respectivă. Sunt mai multe luucruri pe care trebuie să le facă un preot în comunitate, dar astea cred că sunt cele mai importante.

Ce îi place: Îmi place să călătoresc, să mă plimb, să citesc. Îmi place să mă distrez cu prietenii, însă într-un mod mai paşnic, mai liniştit. Ce îmi place trebuie să fie în aceeaşi arie cu ceea ce fac eu. Lumea din ziua de astăzi, după cum vedem cu toţii, a apucat pe un drum greşit, societatea din ziua de azi este una consumistă, politeistă, în care Dumnezeu este banul. Nu se mai pune accent pe a fi, ci pe a avea şi asta este o mare greşeală. Vina o are, în mare parte, societatea pentru că noi, viitorii oameni, nu mai avem modele de urmat. Îmi place muzica bisericească, muzica clasică şi muzica bizantină.

Ce nu îi place: În ziua de astăzi oamenii au devenit tot mai răi, tot mai distanţaţi, unii de ceilalţi şi biserica tocmai asta face, încearcă să îi adune să creeze o comuniune cât mai strânsă iar acest lucru nu se poate întâmpla decât în biserică prin intermediul preotului. Nu îmi place să văd oamenii sau copiii în suferinţă. Aceştia trebuiesc ajutaţi de cei din jurul lor.

Profil:

Născut la data de : 22 ianuarie 1994, comuna Boboc, judeţul Buzău

Ocupaţie: Elev în clasa a X-a la la Seminarul Teologic Ortodox Liceal Chesarie Episcopul

Familie: Doi fraţi mai mari şi o soră mai mică.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite