Buzău: Codruţ Florian Palcău, sportivul bun la toate!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău: Codruţ Florian Palcău, sportivul bun la toate!
Buzău: Codruţ Florian Palcău, sportivul bun la toate!

A început de mic să practice fotbalul însă pe parcurs a schimbat balonul rotund cu cel oval. Buzoianul Florin Palcău este unul dintre cei mai activi sportivi din municipiu. Este cunoscut atât de iubitorii fotbalului cât şi de cei care preferă meciurile mai dure cu mingea ovală. Joacă la Stejarul Buzău, în liga a doua de rugby, la fel de bine ca oricare dintre colegii săi care au început în copilărie acest sport. Mai e bine de ş

Din punct de vedere fizic, Florin Palcău este sportivul înnăscut. Are peste 1.80 metri şi constituţie atletică de invidiat chiar şi de către un halterofil. Explicaţia e simplă: s-a apucat de mic să facă sport. La 4 ani era coechipier cu vecinii din cartier în meciurile de fotbal dintre blocuri.  Mai târziu, împletea picioarele adversarilor din curtea şcolii. La vârsta de şase ani a pus pentru prima oară mâna pe mingea de rugby. „Aveam un văr, cu trei ani mai mare decât mine, care juca la o echipă de rugby din Buzău. Odată i-am zis să mă ia la un antrenament şi m-a luat, chiar m-a băgat să joc. La un placaj ratat m-am cam lovit iar cei mari au început să facă mişto de mine. De atunci, nu am mai vrut rugby”, ne-a povestit Florin Palcău.

A început fotbalul la Casa Pionierilor


Florin Palcău a început fotbalul la Casa Pionierului. „Când avam între 6 şi 9 ani, am fost portar la Casa Pionierului. De la 9 ani, am fost luat la echipa de copii a Gloriei Buzău iar în adolescenţă am ajuns la echipa mare, Metalul Buzău, care juca în Divizia C. Până la 25 de ani am jucat fotbal”, ne-a mărturisit Florin Palcău. 

La vârsta de 25 de ani, un accident de maşină i-a întrerupt activitatea sportivă. A rămas fără permis şi, chinuit de mustrările de conştiinţă, a decis să plece o vreme peste graniţă. A revenit în ţară după doi ani şi a început să meargă din nou pe terenul de fotbal. A jucat doar în minicampionate pe teren sintetic după care un eveniment aparent neînsemnat avea să îi schimbe perspectivele. „Aveam mulţi prieteni rugbişti iar acum vreo doi ani, unul din ei mi-a zis să vin la un antrenament de-al lor. M-au chemat chiar să joc iar antrenorul lor a fost foarte mulţumit de mine. Mi-a spus că am explozie la plecare, viteză, şut puternic şi că mai am de lucrat la precizie. La sfârşitul săptămânii m-au luat deja la un meci oficial unde m-am descurcat. Şi aşa am început rugby-ul”, ne-a povestit Florin.

În cariera sa, Palcău a avut parte de numeroase accidentări, atât ca fotbalist, cât şi ca rugbist. „Accidentările sunt mai grave la meciurile de rugby. Aici te loveşti cap în cap, iar şocul este mai mare. Nu ai deloc protecţie. Ca fotbalist, cea mai gravă accidentare a fost când la un plonjon am prins nişte pietricele sub şold şi am făcut un hematom. La rugby, aproape meci de meci rişti să faci comoţie cerebrală”, ne-a spus Palcău.

Florin Palcă este pe cale să ajungă antrenor de rugby la copii. A terminat Colegiul de Instructori Sportivi „Petre Andrei” şi urmează cursurile Şcolii de Antrenori „Rene Chiriac”, unde a terminat patru dntre cele cinci module. „Îmi plac copiii şi vreau să scot măcar un mare rugbist buzoian dintre ei. Ăsta e visul meu!”, ne-a mărturisti Florin Palcău, sportivul bun la toate.


Întrebări şi răspunsuri:

Este o diferenţă între fotbalişti şi rugbişti? „Bineînţeles. Fotbaliştii sunt mai fiţoşi iar cei care pratică rugby-ul au alt caracter, sunt mai serioşi. Se spune că rugby-ul este un sport de golani, practicat de genlemani, iar fotbalul este invers. Rugby-ul te educă foarte mult şi e ca în viaţă: te loveşti de greutăţi şi înveţi să le eviţi”.

Te-ai accidentat foarte rău, vreodată? „Eu obişnuiam să merg la o sală de forţă de la Bazinul Olimpic, unde trăgeam mult de fiare. La o genoflexiune cu greutate foarte mare în spate m-am aplecat peste 90 de grade şi mi s-a deplasat o vertebră de la mijloc. Am stat şase luni pe bară, până săptămâna trecută iar acum joc cu o centură trasă pe mijloc”.


Ce îţi place? „Îmi place mult calculatorul. Joc Rugby 2008, Warcraft şi alte jocuri interactive. Îmi mai place foarte mult să merg la sfârşit de săptămână în Pub, unde dansez mult, socializez cu ceilalţi de lângă mine. În pub am cunoscut-o şi pe prietena mea, Adriana, cu care vorbesc deja de zece luni. Îmi place să ascult muzică disco mai veche, nu d’asta făcută pe calculator”.

Ce nu îţi place? „Nu îmi place să văd violenţă pe stradă, chiar dacă eu par un tip mai dur. Nu vreau să văd copii care fumează şi chiar se droghează aşa cum din păcate se întâmplă. Cei mici trebuie aduşi pe terenurile sau în sălile de sport, ca să aibă alte activităţi. De asta vreau să fac o echipă de rugby, pentru a le oferi celor necăjiţi o şansă în viaţă”



Nume şi prenume: Codruţ Florian Palcău
Născut pe 1 ianuarie 1981, în municipiul Buzău
Ocupaţia: Rugbist legitimat la Stejarul Buzău, liga a doua şi instructor sportiv, absolvent Colegiul Petre Andrei, Iaşi
Stare civilă: necăsătorit

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite