Floarea Burnichi a creat roşia cât o cireaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A pornit să descifreze taina regnului vegetal în urmă cu mai bine de două decenii după ce în anul 1985 a terminat între primii şapte studenţi Facultatea de Biologie din cadrul Universităţii Bucureşti.

Este povestea cercetătorului ştiinţific Floarea Burnichi, omul care de 23 de ani se ocupă cu studiul florilor şi a diverselor soiuri de tomate în cadrul Staţiunii Legumicole din Buzău.

Încă din copilărie biologul buzoian spune că  a cunoscut îndeaproape natura în timpul incursiunilor pe care le făcea în vacanţe la bunici pe dealurile din zona Aldeni.„Vacanţele erau pentru mine un prilej de studiu al plantelor şi insectelor de pe Valea Buzăului. Aşa am cunoscut îndeaproape natura prin tot felul de drumeţii pe dealurile din zona Aldeni.Încă din copilărie mi-am propus să fac o carieră care va fi legată de domeniul plantelor”, povesteşte Floarea Burnichi.

Aşa se face că după aproape 25 de ani de muncă în cercetarea plantelor, Floarea Burnchi a ajuns la concluzia că plantele vorbesc.„Plantele vorbesc dar important este să ştii cum să le înţelegi limbajul. Pentru a ajunge la astfel de performanţe ai nevoie de pasiune şi o nesfârşită răbdare. O plantă nu-ţi răspune la un experiment în secunda următoare ca în cazul animalelor.Rezultatele muncii tale le poţi vedea chiar după cinci sau zece ani de muncă”, mai spune cercetătorul ştiinţific.

Munca şi pasiunea pentru plante a biologului buzoian nu au rămas nerăsplătite. După o activitate de peste 10 ani Floarea Burnichi a devenit creatorul primelor soiuri de tomate tip cireaşă omologate în România.„În aceste aceste soiuri de tomate Capriciu şi Coralina practic mi-am investit toată viaţa mea. În afară de aceste tomate am mai creat un soi de fasole pitică in intitulată Menuet. De asemenea am mai lucrat şi pe soiuri de spanac, morcovi sau ţelină. Am avut foarte multă răbdare ca să pot reuşi în acest domeniu”, spune cercetătoarea.

Experimentele biologului Floarea Burnichi nu s-au limitat doar la crearea unor noi soiuri de plante ci şi la comportamentul legumelor în medii controlate.

Aşa se face că la Buzău Floarea Burnichi a făcut cercetări şi în ceea ce priveşte efectul sonor şi optic asupra răsadurilor crescute în sera verticală.„Am constatat că muzica clasică are o influenţă foarte mare asupra răsadurilor. Scurtează timpul de ajungere la maturitate cu peste 15 la sută. În paralel avem un proiect de cercetare în colaborare cu Universitatea de ştiinţe agricole privind inflenţa luminii laser şi a undelor radio asupra creşterii plantelor. Din experimentele de până acum făcute deocamdată pe flori am constatat că putem produce plante cu o talie mai mică sau mai mare în funcţie de doza de radiaţii aplicată” mai spune biologul buzoian.

Întrebări şi răspunsuri

Plantele pot simţi sufletul omului?

Cu siguranţă răpunsul este da. Plantele nu se dezvoltă armonios lângă cei care nu le iubesc. Există o memorie a planetelor. Plantele te simt, plantele comunică cu tine. Dacă faci un lucru cu pasiune spre exemplu plantele îţi răspund în aceeaşi măsură. Există şi locuri în preajma oamenilor răi în care plantele se ofilesc

Se poate ajunge vreodată la o apocalipsă a plantelor?

Sigur că se poate ajunge la un moment dat la o epidemie care să decimeze plantele.Atât timp cât mai există cercetători în domeniu se poate observa şi preveni astfel de fenomene. Şi plantele pot fi decimate în două sau trei zile. Nu vreau să intru în polemică cu cei care promovează OMG-urile dar este clar că nu se ştie ce efect vor avea acestea în timp

Ce-i place?

Îmi plac animalele  despre care pot spune că în afară de plantesunt pasiunea mea de zi cu zi.Îmi place foarte mult sportul.Sunt ani de zile de când merg la sală şi fac gimnastică de întreţinere. În afară de asta iubesc badminton-ul, racket-ball-ul şi o gamă variată de sporturi care se joacă cu racheta

Ce nu-i place?

"Nu-mi place faptul că nu este realizată importanţa cercetării agricole şi că lipseşte finanţarea.Suntem lăsaţi în margine de soartă în acest domeniu.Nu-mi place lipsa unui marketing eficient în domeniul cercetării în horticultură. Nu-mi place politica."

Profil

Născută la Buzău la data de 03.03.1962
Văduvă, doi copii

Facultatea de Bilogie din cadrul Universităţii Bucureşti promoţia 1985

Doctorat în horticultură în domeniul fiziologiei plantelor

Secretar ştiinţific în cadrul Staţiunii de Cercetare Legumicolă din Buzău
  

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite