Febra aftoasă creează panică şi printre buzoieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce s-a semnalat prezenţa virurului febrei aftoase la mistreţii din Bulgaria, buzoienii au intrat în panică şi se interesează cum se pot feri de contactarea virusului.

Autorităţile sanitar-veterinare a demarat o campanie de informare a oamenilor, mai ales că cel mai grav afectaţi de acest virus ar putea fi copiii.


"Febra aftoasă este o antropozoonoză, adică face parte din categoria bolilor transmise la om de la animale bolnave sau purtatoare sănătoase. Agentul etiologic este un virus care se transmite la om în mod excepţional prin contact direct cu secreţii şi excreţii ale animalelor bolnave, sau vehiculate prin haine, alimente ori furaje contaminate. Este foarte important de ştiut faptul că se transmite mai ales indirect, prin lapte crud sau produse lactate obţinute din lapte crud, provenite de la animalele bolnave", ne-a declarat Mihaela Voineagu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Buzău.


Faptul că virusul febrei aftoase se transmite prin lapte a speriat o parte dintre buzoieni. "La început am crezut că este vreo altă nebunie cu viruşii ăştia. Când m-am informat mai bine şi am aflat cum se transmite şi că mi se poate îmbolnăvi copilul, am intrat în panică şi am mers la farmacie să mă interesez ce trebuie făcut", ne-a declarat Manuela Pavel, mămica unui băieţel de trei ani.


Boala incepe cu febră, dureri de cap, vărsaturi, diaree şi apar afte în gură. Boala poate fi prevenită prin evitarea contactelor cu animalele bolnave sau secreţiile lor şi prin interzicerea consumului de lapte crud sau preparate obţinute din acesta.

Pacienţii trebuie să se prezinte de urgenţă la spital, imediat cum au apărut primele semne ale boli.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite