Fără hipodrom, caii pursânge de la Cislău se vând la preţ de gloabe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caii au nevoie de competiţii
Caii au nevoie de competiţii

Lipsa unui hipodrom de talie internaţională în România, unde caii capătă valoare, a făcut ca Pursângele de la Cislău să piardă în ultimii ani de zece ori din preţul de altă dată.

De mai bine de o sută de ani, herghleia Cislău este singurul loc din ţară unde vin pe lume caii Pursânge englez. În prezent, efectivul numără 139 de exemplare. În grajdul principal sunt ţinuţi cei mai valoroşi armăsari, campionii.

Programul zilnic al celor care au făcut sau vor face performanţă începe cu primul tain, din furaje concentrate, la ora 7 dimineaţa. Urmează pansajul, curăţirea ochilor şi a copitelor şi apoi ţesălarea. Asemenea sportivilor, armăsarii sunt scoşi timp de o oră la antrenament după care sunt lăsaţi liberi în padocurile individuale din faţa grajdurilor.

Criza nu le-a scăzut raţiile de hrană şi nici atenţia pe care o primesc de la îngrijitori. Fiecare exemplar primeşte zilnic aceeaşi porţie de hrană: 15 kilograme de furaje şi concentrate, la fel ca în anii trecuţi. “Mănâncă mai bine decât noi”, spune Nicolae Suciu, unul din îngrijitori.

Dincolo de hrană şi îngrijire, însă, caii din rasa Pursânge englez au nevoie de alergări cu jocheu şi de adevăratele provocări care sunt concursurile hipice. “Calul Pursânge este pentru societăţile bogate şi civilizate şi capătă valoare, uneori foarte mare, după fiecare concurs. Când se va deschide hipodromul de la Bucureşti, o să le crească mult valoarea şi cailor noştri”, spune Mihai Dumitru, directorul Hergheliei Cislău.

Anul acesta, de la Cislău s-au vândut doar 16 cai, la preţuri relativ mici, de numai o mie de dolari, deşi valoarea acestora este poate si de zece ori mai mare, după cum spun reprezentanţii hergheliei. Lipsa competiţiilor, a antrenamentelor cu jocheu dar şi criza care îi afectează chiar şi pe oamenii de afaceri, principalii clienţi ai hergheliilor de cai de rasă, îşi spun cuvântul în preţul nobililor Pursânge englez.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite