Fără braţe dar pe skateboard

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tânărul care tasteasă la calculator cu gura a învăţat acum să se deplaseze cu „placa". Buzoianul Paul Danciu are ambele braţele amputate şi, pentru a putea face cumpărături singur, s-a ambiţionat să înveţe să meargă cu placa de skateboard, alternativa sa la bicicletă.

Viaţa tânărului de 27 de ani din Mărăcineni este marcată de urmările unui teribil accident petrecut în anul 1995. „Eram cu vitele pe izlaz şi am observat că îmi lipsesc câteva. Pentru că mi-era frică de cearta părinţilor, m-am urcat pe un stâlp ca să găsesc animalele lipsă. M-am atins de fire şi m-am curentat. Mâinile mi-au fost carbonizate şi medicii au trebuit să mi le amputeze din umeri ca să-mi salveze viaţa", povesteşte Paul Danciu.

Soarta a continuat să fie crudă cu el, iar în urmă cu doi ani şi-a pierdut şi cel mai important ajutor, ambii părinţi murind călcaţi de tren. Acum este singur în gospodărie, îngrijit de fratele şi cumnata sa, dar s-a ambiţionat să nu le fie o povară şi să devină util în gospodărie.

A învăţat să se descurce cu picioarele şi aşa a început să aibă grijă de animale, cârând mâncare şi apă cu găleata pe care o ţine cu dinţii.

A vrut apoi să poată să-şi facă singur cumpărăturile de la magazinul din comună şi, pentru că nu poate ţine sacoşa cu dinţii prea mult timp, a căutat o soluţie de a scurta durata drumului. Cum nu poate folosi o bicicletă, Paul Danciu şi-a făcut rost de o placă de skateboard şi nu s-a lăsat până nu învăţat să o folosească.

„Acest băiat are o ambiţie ieşită din comun şi merge pe skatebord la magazinul din comună. Este un exemplu pentru comunitatea noastră şi pentru orice tânăr care se simte la un moment dat copleşit de greutăţi. Un om fără mâini a ajuns să facă lucruri incredibile chiar şi pentru un om normal", a spus Daniel Toader, prieten al lui Paul.

Tastează cu dinţii la computer

Precedenta ispravă a lui Paul Danciu fusese găsirea de soluţii pentru a putea folosi computerul. După ce familia sa a făcut eforturi şi i-a cumpărat un calculator personal, şi-a uimit toţi prietenii şi cunoscuţii după ce în câteva luni a învăţat să manevreze mouse-ul cu picioarele şi să scrie la tastatură cu dinţii.

„Mi-am dorit din tot sufletul să am un computer ca să pot comunica cu lumea şi să pot din nou să scriu. Aşa am învăţat cum să controlez mouse-ul cu piciorul şi cum să scriu cu un pix pe care îl ţin între dinţi. Calculatorul îmi alină suferinţa şi setea de cunoaştere. Navighez pe internet, citesc cărţi şi încerc să recuperez din anii pe care i-am lipsit de la şcoală", a mărturisit Paul Danciu.

După ce „Adevărul" a mediatizat în urmă cu opt luni povestea lui Paul Danciu şi isprava lui legată de folosirea computerului, a fost ajutat să ajungă la o clinică de specialiate din Bucureşti. Acolo a aflat că există o companie din Germania care fabrică proteze bionice la preţuri între 80.000 şi 100.000 de lei bucata, în funcţie de aparatura cu care este dotată.

"Visul meu de a avea mâini aproape că s-a năruit, pentru că nu am strâns decât foarte puţini bani faţă de costul protezelelor", a adăugat Paul Danciu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite