FOTO Culesul Tămâioasei începe cu dansul fecioarelor în linul cu struguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruginiu ca topazul, fin la gust şi plin de dulceaţă - aşa descriu vinul de Tămâioasă podgorenii din localitatea Pietroasele. Duminică, ei s-au întâlnit să sărbătorească preţioasa licoare, să-şi prezinte vinurile şi să dea startul la mustit.

FOTOGALERIE AICI

O tradiţie locală spune că cel mai bun vin iese atunci când strugurii sunt zdrobiţi de picioarele goale ale fetelor de măritat. Sărbătoarea a fost deschisă de zeul vinului, Bachus, care le-a adus pe fete şi strugurii într-o căruţă trasă de boi. Pe muzică, chiuituri şi cu încurajări din partea spectatorilor, fetele au dat gata într-o clipită strugurii din mustitoare. „Mustitul în lin de lemn de către fecioare este o tradiţie veche, care marchează începutul culesului, iar noi încercăm prin această sărbătoare câmpenească să o reînviem”, a spus Cristina Partal, preşedinte ANTREC Buzău.

Aflată în inima podgoriei Dealul Mare, localitatea Pietroasele este renumită nu numai datorită tezaurului Cloşca cu puii de aur, ci şi pentru cel mai aromat vin de Tămâioasă din ţară. „Numele localităţii, Pietroasele, vine de la faptul că e multă piatră aici. Dealul este expus toată ziua la soare, se încălzeşte, şi calcarul din subsol degajă căldură şi pe timpul nopţii. Astfel, strugurii de aici prind o dulceaţă şi o arămă aparte”, a declarat Sergiu Buculei, viticultor din Pietroasele.

Citeşte şi: Mulatra Lorette, pata de culoare a sărbătorii vinului

La sfârşitul acestei săptămâni, podgorenii din Breaza, localitate tot de la poalele Istriţei, vor sărbători şi ei începerea culesului viei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite