FOTOGALERIE:Proteste cu îmbrânceli între dascăli şi jandarmi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O nouă zi de proteste a agitat miercuri urbea Buzăului după ce peste două mii de sindicalişti din învăţământ au invadat Piaţa Dacia din centrul municipiului.

FOTOGALERIE aici

Pe lângă protestatarii ieşiţi în stradă în urmă cu două săptămâni, noua „Piaţă a Universităţii”  a sindicaliştilor din educaţie a adunat şi alţi 600 de profesori din 10 judeţe ale ţării care s-au solidarizat cu colegii de la  Buzău.

Liderii de sindicat acompaniaţi de corul de fluierături şi lozincile antiguvernamentale strigate de profesori şi-au făcut o scurtă încălzire a în faţa microfoanelor apoi protestatarii s-au îndreptat către Prefectura din Buzău.

Tensiuni în timpul marşului

Pe traseul marşului nu au lipsit nici momentele de tensiune care s-au iscat între sindicalişti şi jandarmi.

Venit tocmai de la Bucureşti pentru a fi alături de colegii din Buzău,  Liderul FSLI Aurel Cornea a fost deranjat la un moment dat de gazele de eşapament ale unei dube a jandarmilor care se afla prea aproape de convoi.„Duba acestora era la mai puţin de un metru de coloana de profesori, ceea ce i-a iritat pe sindicalişti. Din acest motiv Aurel Cornea s-a îmbrâncit cu trei jandarmi preţ de aproape un minut. A fost un incident minor fără niciun fel de urmări” a declarat unul dintre jandarmii prezenţi pe traseu.

După ce problema a fost rezolvată rapid de către comandantul jandarmilor, Aurel Cornea a întins mâna jandamilor în semn de împăcare.

Solidaritate de breaslă

Pe toată durata protestului care a durat aproape trei ore, sindicaliştii din sectoarele 4,5,6 Bucureşti precum şi cei din  Harghita, Brăila,Bacău, Argeş, Constanţa, Dâmboviţa, Călăraşi, Vrancea şi Prahova şi-au exprimat încă odată sprijinul pentru colegii de la Buzău.„Am venit cu 50 de sindicalişti de la Ploieşti pentru că merită să fim alături de colgii noştrii care mai mult ca oricând ne-au dat un imbold pe care trebuie să-l urmăm.A sosit momentul să nu cedăm, mergem până la capăt” a declarat profesorul Ghoerghe Giurumescu, preşedintele sindicatului Şcoala Prahovei.

12 profesori din Harghita sunt azi aici pentru a se solidariza cu Buzăul. Nu se mai poate suporta ceea ce se întâmplă în invăţământ. Am adunat semnături şi ne pregătim şi noi de grevă generală” a declarat Kocsi Ilona liderul de sindicat din Harghita

Am venit la Buzău ca să protestăm împotriva îndreptării către dictatură a sistemului din învăţământ. Din păcate cuvântul nostru este din ce în ce mai ouţin ascultat” a declarat Castanela Popescu liderul de sindicat sectorul 6 Bucureşti

Conflict nesoluţionat

După o întrevedere de aproape o oră cu prefectul judeţului Buzău, sindicaliştii au fost anunţaţi de către lideri că nu s-a rezolvat nimic.  „Am propus autorităţilor ca să ne primim salariile integral pe luna februarie. Varianta pesimistă este ca să nu primim nimic ca şi până acum şi să rămânem în contunuare în stradă, să rămânem în continuare cu clasale goale iar copiii noştri să primească o pedeapsă nemeritată. Dacă lucrurile se desfăşoară în această manieră toată ţara va proceda de maniera Buzăului” a declarat Ion Dobre liderul SIP Buzău.

Calendarul şi forma protestelor sindicaliştilor din FSLI sunt condiţionate acum de rezultatul unui referendum organizat de profesori în toată ţara.„În momentul de faţă nu am rezolvat nimic. Până acum este cert că ne vom continua protestele cu o grevă generală la nivel naţional de o zi pe data de 22 aprilie şi apoi cu o grevă generală la sfârştiul anului şcolar. În funcţie de acest referendum vom decide calendarul acţiunilor”a declarat liderul FSLI Ioan Cornea.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite