Muncă în condiţii extreme: Unii ard la peste 50 de grade Celsius, alţii îngheaţă la minus 20

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câţiva buzoieni se declară norocoşi că au un loc de muncă „răcoros" pe caniculă, în timp ce alţii ard în infernul asflatului încins. Angajaţii de la firmele de asflatare, brutării sau sticlării trăiesc fiecare oră ca pe un coşmar. În schimb, în depozitele de îngheţată, angajaţii intră înfofoliţi, cu mănuşi şi căciuli.

Există şi oameni care în această perioadă nu se plâng de canicula. Dimpotrivă, ei sunt nevoiţi să pună şi o şubă peste două bluze groase, pentru a putea munci. Este şi cazul lui Marian Grigore, un buzoian în vârstă de 43 de ani care era astăzi la serviciu cu mănuşi în mâini şi căciulă pe urechi. Altfel ar îngheţa de frig, pentru că lucrează în depozitul de îngheţată al fabricii Nora Lux, într-o hală unde în premanenţă este o temperatură de minus 20 de grade Celsius!


Îi mai îngheaţă uneori picioarele, dar se declară norocos că în plină arşiţă se poate răcori. „Eu sunt obişnuit să lucrez în frig că, înainte să vin la fabrica de îngheţată, am lucrat la abator, unde era mai frig ca aici, minus 35 de grade Celsius. Am zece ani de când lucrez numai în frig. Este bine aici în depozit, dar trebuie să fiu foarte gros îmbrăcat, că altfel nu pot rezista", ne-a spus Marian Grigore.

image


De la o extremă la alta


Dacă Marian Grigore se declară un norocos pe timp de vară, nu acelaşi lucru se poate spune şi despre muncitorii de la asfaltări. În timp ce meteorologii anunţau o maxima de 36 de grade la umbră iar trecătorii fugeau de temperatura mult mai mare de la nivelul trotuarului, ei trebuie să suporte şi căldura degajată de bitumul încins la temperatura de prelucrare, 100 grade! Am pus termometrul pe asflat, dar nu rezista decât până la 55 de grade şi am fost nevoiţi în doar câteva secunde să renunţăm, de frică să nu se spargă.


Sunt nevoiţi să poarte pantofi cu talpă groasă, pentru ca asfaltul să nu le ardă picioarele. Încearcă să se apere de căldură stând câte un minut la umbră şi să bea din când în când un pahar cu apă rece. Au doar 30 de minute de fericire pe zi, atunci când ies din infernul de pe stradă şi ajung la umbră, în pauza de masă.


„E infernal pe timpul verii, este groaznic de cald. Vă daţi seama că bitumul are peste 100 de grade Celsius. Dar mai bem nişte apă, mai stăm la umbră în pauza de masă, trebuie să rezistăm"
, ne-a spus un muncitor care asfalta strada Alexandru Marghiloman.

image

Unii dintre muncitori, cu pielea tăbăcită de stat la soare, au renunţat la tricou, păstrând doar vestele reflectorizante, sperând ca în acest mod să îndure mai uşor arşiţa şi fierbinţeala bitumului.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite