Exemplu de ambiție: Învață ca să scape dintr-un cătun izolat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin își face temele imediat ce ajunge acasă
Florin își face temele imediat ce ajunge acasă

Trăiește într-o familie săracă, într-un sat izolat, însă nimic nu-l poate împiedica să meargă la școală, nici chiar efortul zilnic de a parcurge o distanță de peste 16 kilometri pe jos. Florin Cătălin Petre, eroul poveștii noastre, a meritat să fie ales șeful clasei a șaptea din școala Cozieni, județul Buzău, pentru că muncește mult, conștient fiind că numai educația i-ar putea asigura evadarea dintr-un colț uitat de

Florin Cătălin este singurul copil rămas în cătunul Punga, comuna Cozieni, o localitate uitată între colinele din județul Buzău. Locuiește cu părinții săi, beneficiari ai ajutorului minim garantat, într-o casă simplă dar curată, pe care au construit-o în urmă cu 11 ani în mijlocul unei livezi de meri. ”Înainte am locuit în oraș dar ne-am mutat aici, după ce am rămas șomeri în 2000”, spune Elena, mama lui Florin.

Băiatul care acum are vârsta de 13 ani a avut noroc de părinți cu respect pentru educație, care în niciun moment nu au capitulat în fața greutăților cotidiene și s-au încăpățânat să-și țină fiul în școală. Pentru familia Petre, școala băiatului a devenit o povară de câțiva ani. Unitățile de învățământ au fost comasate iar Florin a fost nevoit să aleagă între a abondona școala și a merge la cea mai apropiată unitate de învățământ, aflată la 8 kilometri distanță. A ales a doua variantă și nu a regretat nicio clipă. ”Sunt deja în clasa a șaptea, mai am și anul viitor de tras și după aceea voi pleca la un liceu din Buzău”, mărturisește Florin că își spune în gând de fiecare dată când  dă de greutăți.

Drumul spre școală, prin pădure și sălbăticie

Patru ore petrece Florin pe drumul către școală și înapoi. Se trezește în zori, pe întuneric, și pleacă însoțit de unul dintre părinți până la următorul sat. ”Îl ducem noi dimineața pentru că avem o stână pe aici și ne este teamă să nu îl atace câinii sau să i se întâmple cine știe ce. Abia pe la ora 4 după-amiază se mai întoarce”, spune Vasile, tatăl băiatului. Rar are norocul să întâlnească o căruță sau o mașină, care să îl preia din mers.

Deși ajunge obosit la școală, Florin este unul dintre cei mai buni elevi din clasa sa. În catalog are numai note de 8, 9 și 10, nu a fost dată când să vină cu temele nefăcute și nu a fost oră la care să nu răspundă bine. Pentru efortul său zilnic și ambiția de a-și depăși condiția, este admirat deopotrivă de dascăli și colegi, care au considerat că merită să fie ales șef al clasei. ”Florin este un exemplu pentru toți cei aproximativ 40 de copii care vin la școală din satele mărginașe. Niciunul nu a avut absențe nemotivate iar despre abandon școlar nici nu s-a pus problema”, declară Ion Constantin, directorul Școlii Cozieni.

Cinci copii merg câte 4 kilometri pe zi
Patru ore face pe drum

Comună fără microbuz școlar

Într-o situație oarecum asemănătoare cu a lui Florin sunt alte patru fetițe, din satele învecinate. Băiatul își asumă rolul de protector și le preia pe traseul către școală. Pentru cei cinci copii care fac eforturi pe care un adult le-ar considera prea mari autoritățile nu au fost în stare să găsească un mijloc de transport, abia acum localitatea fiind pe lista cu viitoarele destinații ale unor microbuze școlare.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite