Eurogară cu pasaj subteran ca-n Africa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De doi ani, Buzăul are o gară cochetă, europeană. Tunelul pietonal a fost ocolit de modernizare şi a rămas o sursă de mirosuri urâte şi imagini dezolante. Aşa cum anticipam în urmă cu un an şi jumătate, nicio autoritate nu a pus mâna să cureţe pasajul de la gara CFR, „oaza" de mizerie a oraşului.

Gara CFR Buzău are, de aproape doi ani, un aspect european, după o campanie de reabilitare care s-a desfăşurat între anii 2005 şi 2009, cu o investiţie de peste cinci milioane de lei.


În cadrul lucrărilor de reabilitare s-au realizat: consolidarea structurii de rezistenţă a clădirii de călători, înlocuirea integrală a tâmplăriei exterioare şi interioare şi a instalaţiilor aferente clădirii, refacerea integrală a finisajelor interioare şi exterioare, repararea acoperişului cu înlocuirea integrală a invelitorii acestuia, racordarea clădirii la reţelele de utilităţi ale municipiului - apă, canalizare şi gaze, dotarea clădirii cu centrală termică proprie, alimentată cu gaze naturale.


A fost recompartimentat parterul clădirii, reducându-se suprafaţa birourilor administrative şi s-a extins suprafaţa destinată spaţiilor comerciale. A fost construit un nou grup sanitar pentru călători dotat conform normelor actuale şi a fost refăcut peronul de la linia 1.

Pasajul, în mizerie

Din păcate, clădirea complet refăcută a gării contrastează puternic cu pasajul pietonal, care face legătura între peroane dar şi între cartierul periferic Mihai Viteazul şi restul oraşului. Pasajul lung de 200 de metri, care face legătura atât între peroane cât şi între bulevardul Gării şi cartierul Mihai Viteazul, arată ca un vestigiu antic, în care doar becurile îţi amintesc că eşti în secolul 21.

Citeşte mai multe amănunte în săptămânalul ADS care se găseşte la toate chişcurile de difuzare a presei la preţul de 0,90 de lei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite