Eroii Buzăului/ Turiştii străini, vinovaţi de psihoza teroriştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Călin Gheţu a fost în balconul Palatului Comunal
Călin Gheţu a fost în balconul Palatului Comunal

Au ajuns în Buzău pe 20 decembrie şi au dispărut brusc, trecerea lor prin hotelul Tineretului fiind ştearsă din registre. Au venit îmbrăcaţi toţi la fel, în treninguri albastre. S-au dat drept grup sportiv, dar martorii spun că aveau peste 35 de ani şi erau prea sobri ca să fie cu adevărat sportivi.

În opinia celor implicaţi direct în evenimentele din Decembrie 1989, grupul de turişti străini ar putea explica apariţia aşa numiţilor terorişti, a celor care sunt în mintea multora, chiar şi după 21 de ani, doar nişte năluci care au bântuit timp de trei nopţi un oraş ce s-a aflat sub rafelele mitralierelor.
Fostul ministru de interne din decembrie 1989, Tudor Postelnicu, confirma în anul 1993 numărul suspect de mare de turişti străini intraţi în ţară în acele zile: „Am avut un număr triplu de turişti decât în mod normal".


Fostul director al Centrului pentru Tineret, Călin Gheţu, care s-a aflat în acele zile vârtejul revoluţiei, îşi aminteşte o serie de evenimente stranii legate de turiştii în treninguri albastre.


„Eram obişnuiţi cu tot felul de străini, polonezi sau ruşi care făceau tranzit pe la noi, dar ăştia aveau ceva special. Îmbrăcaţi la fel, în acele treninguri, vroiau să pară sportivi, dar erau trecuţi bine de 35 de ani", îşi aminteşte revoluţionarul Călin Gheţu.


Ciudatele lumini din miez de noapte


Călin Gheţu spune că în noaptea de 23 spre 24 decembrie, în care s-au dat lupte grele la Buzău, s-au petrecut lucruri stranii chiar lângă hotelul în care erau cazaţi cei aproape 50 de turişti,.
„Stăteam de pază în toiul nopţii şi am văzut semnale luminoase de undeva de la bazinul Olimpic, aproape de hotel. Era ceva în genul codului Morse. Am trimis paznicii acolo dar n-au găsit pe nimeni, apoi luminile au reapărut. Am informat comanda de la Palatul Comunal şi au trimis soldaţii. Semnalele au încetat, dar după plecarea militarilor au reînceput" , povesteşte Călin Gheţu.


„Sportivii rasaţi" au şters urmele „vizitei de lucru"


La câteva zile după ce focurile de armă au amuţit la Buzău, toată lumea a început să se întrebe cine au fost teroriştii. Călin Gheţu a încercat să afle amănunte despre vizitatorii neobişnuiţi de la hotel.

„După ce ne-am confruntat trei zile şi trei nopti cu teroriştii, reali sau închipuiţi, am vrut să-i identificăm pe cei care au tras împotriva noastră. Am fost şocat când am aflat că listele de evidenţă cu aceşti turişti dispărusera misterios din registrele hotelului. Am înţeles de la angajaţi că a venit cineva care s-a recomandat ca fiind de la miliţie, de la securitate sau de la Armată şi le-a luat", mai spune Călin Gheţu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite