Epidemie în Buzău: Virozele şi pneumoniile au golit băncile din şcoli

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Direcţia de Sănătate Publică cere profesorilor şi părinţilor ca elevii bolnavi să nu fie lăsaţi în colectivităţi. În ultimele zile peste 2.000 de buzoieni s-au îmbolnăvit de viroze respiratorii şi alţi 950 de pneumonii, în peste două treimi din aceste cazuri fiind vorba de copii de vârstă şcolară şi preşcolară.

Îmbolnăvirile aparatului respirator s-au resimţit foarte mult în şcolile şi grădiniţele din Buzău unde s-a înregistrat un număr mare de absenţi. De exemplu, în unele clase de la Şcoala Generală numărul 12 sunt prezenţi puţin peste jumătate din elevi. „Din 23 de elevi câţi sunt în clasă, prezenţi avem doar 16, pentru că ceilalţi sunt răciţi iar părinţii nu i-au mai trimis la şcoală pentru că îmbolnăvesc şi ceilalţi copii. Acum am răcit chiar şi eu pentru că le corectez mereu caietele, mă apropii de ei să le explic ce nu înţeleg şi aşa am răcit", ne-a spus Gina Poşircă, învăţătoare.


Şi cabinetele medicale ale şcolilor sunt asaltate zilnic de cel puţin 10 elevi care prezintă simptomele unei viroze. "S-a observat o creştere a numărului de elevi care se prezintă la noi la cabinet cu cefalee, febră, răguşeli, dureri şi cap sau lăcrimări. Zilnic avem cel puţin 10 consultaţii. De regulă le dăm un medicament şi le recomandăm să stea acasă", spune Călina Căşuneanu, asistent medical la Şcoala numărul 12.


Cele mai multe cazuri de îmbolnăviri se înregistrează la început de săptămână, după ce în zilele libere copiii stau mai mult pe afară. "Mi-e rău, mă doare capul, cred că am răcit, am luat de colegii mei, că sunt mulţi bolnavi. Mi-a zis de la cabinet să stau acasă până mă fac bine", mărturiseşte Ionuţ Mihalea, elev în clasa a doua.


De regulă este suficient să se îmbolnăvească un singur elev pentru ca jumătate din clasă să aibă de suferit. Aşa că Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a trasat sarcini cadrelor didactice pentru ca elevii răciţi să nu îşi îmbolnăvească şi alţi colegi. „În ultima săptămână s-au înregistrat 2.141 de cazuri de viroze, majoritatea la categoria de vârstă 5-14 ani, 947 de cazuri de pneumonie, cele mai multe în rândul aceleiaşi categorii de vârstă. Din această cauză am luat legătura cu conducerile şcolilor şi le-am transmis diriginţilor şi învăţătorilor să facă un triaj în fiecare dimineaţă, iar copiii care prezintă simptome să fie trimişi acasă şi să stea izolaţi", ne-a declarat Mihaela Voineagu, purtătorul de cuvânt al DSP Buzău.


Până acum nu s-a impus în nicio unitate şcolară măsura suspendării cursurilor din cauza numărului mare de îmbolnăviri.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite