Elevii buzoieni, obligaţi să înveţe din manuale cu greşeli

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problemele greşite le dau mari bătăi de cap elevilor
Problemele greşite le dau mari bătăi de cap elevilor

Atât părinţii cât şi învăţătorii susţin că multe dintre cărţile destinate claselor primare sunt un adevărat dezastru. Chiar şi Ministerul Educaţiei recunoaşte că unele probleme de matematică, de exmplu, depăşesc puterea de rezolvare a copiilor.

Greşelile din manualele şcolare dau mari bătăi de cap atât elevilor, cât şi învăţătorilor. Aceştia încearcă să găsească erorile după ce elevii nu reuşesc să rezolve problemele. Cele mai multe greşeli se găsesc în manuale dar şi în culegerile de matematică.


Nu de puţine ori, elevii se plâng dascălilor de dificultatea exerciţiilor, fără să ştie că acestea sunt greşite. "Sunt probleme pe care le primesc ca temă şi la care stau cu orele, dar nu pot să le rezolv. A doua zi, la şcoală, îi spun doamnei învăţătoare că nu am ştiut să rezolv şi sunt cazuri în care dumneaei îmi spune că este greşit", ne-a spus Andrei Sarealbă, elev în clasa a III-a. Manualele cu greşeli sunt moştenite de elevi şi învăţători de la generaţiile anterioare şi, de cele mai multe ori, sunt corectate cu pixul.


Cerinţele greşite ale problemelor dau bătăi de cap şi învăţătorilor, care identifică şi corectează erorile, astfel încât rezultatul să fie corect. "Cel mai bun exemplu este manualul nostru de clasa a IV-a care, la pagina 63, are o eroare la una dintre probleme. Nu este însă un caz singular. Astfel de erori găsim şi în culegeri iar copiii sunt bulversaţi şi îşi pierd mult timp încercând să găsească o rezolvare", ne-a declarat Maria Puşcaragiu, învăţătoare la Şcoala Nr.11 Buzău.


Problema despre care ne-a vorbit învăţătoarea se găseşte în manualul de matematică de clasa a IV-a de la editura Aramis, avându-i ca autori pe Aurel şi Elena Maior şi pe Angelica Călugăriţă.


Manualele pentru clasele primare sunt vechi, iar problemele sunt prea grele pentru elevi, arată un studiu despre nevoile si priorităţile din învăţământul preuniversitar comandat de Ministerul Educaţiei, dar care nu a fost făcut public.


Şi manualele de istorie sunt foarte încărcate cu informaţii. Potrivit specialiştilor, cele mai multe probleme sunt însă la manualele de religie.
Cât priveşte cărţile-problemă, soluţia rămâne tot în buzunarul părinţilor.

"Profesorii au posibilitatea să aleagă după ce manual vor lucra în anul şcolar. Îl pot schimba, dar acest lucru se face ori pe cheltuiala părinţilor. În cazul în care trebuie schimbat din cauza greşelilor de la editură, consider că ea ar trebuie să-şi asume cheltuielile", ne-a declarat Florina Stoian, inspector şcolar general la IŞJ Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite