„Efectul Japonia”: Frica de cutremur asigură locuinţele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Buzoienii încep să creadă în asigurările caselor. Firmele de profil spun că, în urma dezastrului din Japonia, au mai mulţi clienţi. Oamenii se tem că şi la noi în ţară s-ar putea produce un cutremur puternic, situaţie în care asigurarea ar fi singura soluţie pentru a-şi putea face o nouă locuinţă.

Doar dezastrele îi pot speria pe buzoieni. Este şi concluzia la care au ajuns mai mulţi asiguratori din Buzău, care spun că în ultimele două săptămâni au avut o creştere a numărului de cereri de asigurări pentru locuinţă.


Aceştia spun că atât dezastrul înregistrat în Japonia, cât şi ultimatumul dat de autorităţi în ceea ce priveşte obligativitatea de a se încheia o astfel de poliţă, i-au determinat pe oameni să vină să îşi asigure casele.


„Nu pot spune că este o creştere atât de mare pe cât mă aşteptam, însă, faţă de perioada anterioară dezastrului din Japonia, avem cu 10% mai multe cereri. Fie mentalitatea, gândirea că la noi nu se poate întâmpla aşa ceva, fie condiţiile economice sunt probabil cauzele care îi fac pe unii dintre buzoieni să nu se grăbească să îşi facă o asigurare", ne-a declarat Camelia Podaru, directorul unei firme de asigurări.


Agenţii de asigurări mai spun că se aşteaptă la o creştere şi mai accentuată a numărului de clienţi în lunile următoare, odată cu apropierea termenului limită fixat de autorităţi pentru poliţa obligatorie, mai ales că cei care nu vor avea aşa ceva după 15 iulie riscă să fie amendaţi cu 500 de lei.


„A fost o avalanşă de clienţi înainte de 15 ianuarie, termenul limită ştiut la vremea respectivă, dar după anunţarea amânării acestuia până în iulie, apele s-au mai liniştit. Am observat că noi, românii, ne facem asigurări numai obligaţi sau doar după ce se întâmplă un dezastru, speriaţi", ne-a spus Florica Călugărici, directorul unei alte firme de profil.


Preţul unei prime de asigurări costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de tipul contrucţiei. În cazul locuinţei de tip B, cu pereţi exteriori din paiantă, se plăteşte o poliţă de 10 euro pe an, iar suma asigurată este de 10.000 de euro. Pentru locuinţele de tip B, adică pentru construcţiile cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, poliţa costă 20 de euro pe an, suma asigurată fiind de 20.000 de euro.


„M-am speriat şi după ce am văzut ce s-a întâmplat în Japonia şi m-am gândit că oricum va deveni obligatorie, aşa că mi-am încheiat de acum o poliţă. Cu toate că nu cred că la noi este posibil un cutremur aşa de mare, este bine să o am, nu se ştie niciodată când ne loveşte vreo nenorocire", ne-a spus Ana Toader, o buzoiancă de 36 de ani.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite