Echipajele de la Ambulanţă, sac de box pentru pacienţii agitaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un recent caz de agresiune la care a fost supus un echipaj de la Ambulanţă, din partea unui bolnav, ridică încă o dată problema siguranţei personalului care lucrează în acest sistem. Un medic s-a întors cu echipamentul sfâşiat de un pacient din Cândeşti, nedormit de trei nopţi, care refuza tratamentul.

Într-una din serile trecute, un medic de la Ambulanţa Buzău s-a întors de la o intervenţie cu echipamentul sfâşiat şi vădit marcat de ceeea ce i se întâmplase. O simplă solicitare pentru calmarea unui bătrân din Cândeşti se transformase într-o încăierare provocată chiar de pacient.

„Familia unui bătrân din satul Cândeşti, comuna Verneşti, a chemat salvarea pe la ora 18.30, pentru calmarea unui bătrân. Medicul Oana Aniţei şi ambulanţierul ei au plecat la intervenţie însă acolo au fost întâmpinaţi cu violenţă de pacient, care refuza consultaţia şi orice altă intervenţie”, ne-a declarat Maria Stanciu, asistenta şefă de la Ambulanţa Buzău.

Medicul spune că a fost surprins de reacţia pacientului, pentru că se aştepta să găsească o persoană chinuită de dureri. „Iniţial au spus că este operat şi că are nevoie de un calmant iar eu mă pregăteam să îi administrez un analgezic. Când am ajuns acolo am constatat că el nu dormise de trei nopţi iar familia dorea ceva împotriva agitaţiei. Când am vrut să deschid trusa, a sărit asupra mea, a început să mă îmbrâncească şi să rupă hainele de pe mine. Am fost scoasă din mâinile lui de ceilaţi oameni din curte”, a povestit medicul Oana Aniţei.

Oana Aniţei este de un an la Ambulanţa Buzău şi spune că, deşi a avut parte de primul incident de acest fel, a marcat-o foarte tare. „M-am speriat şi din câte am auzit au mai fost asemenea întâmplări, cu alţi colegi”, a spus medicul agresat.

În drum spre staţia din Buzău, echipajul de la Ambulanţă s-a oprit la postul de poliţie din Verneşti. „Incidentul a intrat în atenţia poliţiştilor din comună, fiind sesizat de medicul de la ambulanţă. Nu a depus plângere penală şi doar a solicitat ca poliţia să aibă în atenţie acest caz. De obicei, poliţia însoţeşte echipajele de ambulanţă atunci când acestea solicită sprijin”, a declarat comisarul Florina Crucianu, de la IPJ Buzău.

Angajaţii mai vechi ai Ambulanţei sunt obişnuiţi cu astfel de reacţii. „Eu, ultima oară, am luat un şut în fund într-o aglomerare de persoane dar cazul meu este minor. O colegă a fost jumulită în cartierul Simileasca, de familia unui bărbat care suferise stop cardiac. De cele mai multe ori, pacienţii violenţi sau rudele lor invocă întârzierea echipajului, pentru că altfel percep scurgerea timpului cei implicaţi direct”, ne-a declarat Cristi Corbu, asistent la Ambulanţa Buzău.  

"Sunt în jur de 20 de cazuri pe an în care echipajele sunt întâmpinate cu ostilitate şi în cel puţin şase, şapte dintre acestea, se lasă cu îmbrânceli, echipament rupt. Se simte o uşoară creştere a numărului de agresiuni, pentru că oamenii sunt din ce în ce mai tensionaţi din cauza lipsei de medicamente, a lipsei banilor şi îşi descarcă furia pe primii veniţi, adică pe cei de la Ambulanţă", ne-a declarat Ionuţ Stoicescu, lider de sindicat la Ambulanţă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite