"Mărul în Scoală", un exemplu de cum să dai tun de milioane din afacerile cu statul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roberto Treviziol compară merele sale cu cele din şcoli
Roberto Treviziol compară merele sale cu cele din şcoli

Distribuitorul merelor în judeţul Buzău duce fructe sub standardul impus de contract, mai ieftine. Firma câştigătoare a licitaţiei a pus la dosar documente de calitate ale merelor dintr-o renumită livadă din Podgoria, dar fructele duse în şcoli provin de la o fermă din judeţul Galaţi şi sunt mici, cât o prună.

Fructele care ajung la elevii buzoieni în cadrul programului guvernamental „Mărul în şcoli” sunt foarte mici, pe jumătate faţă de cele cerute în caietul de sarcini şi plătite de autorităţi.

Tărăşenia a ieşit la iveală după ce mai mulţi părinţi din Grebănu, de lângă Râmnicu Sărat, i-au reproşat patronului fermei „Paradisul Înflorit”, despre care aflaseră din presă că ar fi furnizorul fructelor, că merele acestuia sunt jalnice. „Câteva angajate mi-au spus că merele pe care le-au primit copiii la şcoală nu pot fi mâncate. Au aflat din presă că firma mea e furnizoarea fructelor şi am rămas uimit, pentru că eu habar nu aveam. În vară, am ajutat o firmă cu documente de producător ca să participe la o licitaţie, cu angajamentul că, dacă va câştiga, va cumpăra merele de la mine. De atunci, nu am mai fost contactat de această firmă”, ne-a declarat Roberto Trevisiol, patronul fermei „Pardisul Înflorit”, din localitatea Podgoria.

Consiliul Judeţean, autoritatea contractantă, confirmă că firma Clepsidra Com Aliment, din Râmnicu Sărat, s-a înscris la licitaţie prezentând certificatele de calitate de la „Paradisul Înflorit”, precizând că aceasta va fi furnizoarea merelor. În precontractul ataşat la dosar, este menţionat că actul este valabil în perioada 10 septembrie 2010 – 15 iunie 2011.

Însă, după câştigarea licitaţiei, Clepsidra Com Aliment a contractat un alt furnizor al fructelor, o livadă din Lieşti, judeţul Galaţi, fără să îl anunţe pe cel ale cărui acte le-a depus la dosarul pentru licitaţie. Administratorul firmei, Lenuţa Roşca, a refuzat să comenteze.

„Ei s-au folosit de renumele meu, câştigat prin calitate, pentru a-şi atinge scopul, iar acum îmi strică imaginea pentru că dau în şcoli mere cât prunele, iar lumea ştie că eu sunt furnizorul”, se plânge Roberto Trevisiol.

La rândul lor, reprezentanţii Consiliului Judeţean se arată surprinşi de modificările decise de administratorul firmei Clepsidra Com Aliment, în timpul derulării contractului, fără ca măcar să anunţe acest lucru. „Prin neanunţarea modificărilor, documentul care atestă sursa merelor rămâne acel precontract cu Paradisul Înflorit. Abia acum am aflat că de fapt este un alt furnizor. Vom demara urgent controale pentru a vedea dacă merele corespund normelor de calitate impuse în program”, ne-a declarat Mirela Oprea, director al Direcţiei Juridice din Consiliul Judeţean Buzău.

Potrivit contractului, în valoare de 2.000.000 de lei, peste 37.000 de elevi din judeţul Buzău ar trebui să primească zilnic câte un măr, cu greutatea cuprinsă între 90 şi 150 de grame. În realitate, cele mai multe fructe au în jur de 50 de grame.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite