Platoul Dacia din Buzău a fost făcut cu granit din statuia lui Stalin. Lucrarea a fost ascunsă de ochii lui Ceauşescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzoienii habar nu au că merg zilnic pe granit din statuia lui Stalin
Buzoienii habar nu au că merg zilnic pe granit din statuia lui Stalin

Pe platoul din centrul oraşului este reprodus, din plăci de granit, modelul de pe iile populare din zona Buzăului.Fostul primar al Buzăului din perioada 1970-1978 povesteşte cum a construit centrul oraşului, de unde a procurat materialele şi cum a ascuns aceste lucruri lui Nicolae Ceauşescu.

Gheorghe Milu a fost primarul Buzăului timp de opt ani iar pe perioada mandatului său oraşul s-a schimbat radical. A fost construită Casa de Cultură, Hotelul Pietrosele, Magazinul Dacia şi Piaţa Dacia.

Dacă toate celelalte au fost făcute la normă pentru că aşa prevedeau indicaţiile sosite de la Centru, în cazul Pieţei Dacia lucrurile au stat altfel: a fost o ambiţie a câtorva buzoieni de a face în centrul oraşului o adevărată operă de artă.

"La Bucureşti aveam un vicepreşedinte al Capitalei, Nicolae Iordache se numea, născut la Joiţa, la noi, în judeţul Buzău. Mai aveam un prieten, Ionescu, care a fost director la IPIC CF şi apoi ministru la Căile Ferate Bucureşti. Împreună cu fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Ion Sârbu, am trecut, în 1972, la proiectarea acestei pieţe", îşi aminteşte Gheorghe Milu.

Înainte de a se începe construcţia propriu-zisă a fost pregătit terenul iar pentru acest lucru au fost aduşi cei mai buni specialişti din ţară. S-a nivelat terenul şi s-a turnat pietriş pentru că solul era mlăştinos, după care a fost ales modelul care ar fi trebuit să apară pe platoul pieţei.

"Platoul Dacia este o adevărată operă de artă în care s-a pus mult suflet. Când au decis să construiască m-au consultat şi le-am dat ideea să reproducă motivele cusute pe iile din zona noastră", ne-a declarat Adela Petre, artist popular buzoian.

Statuia de la Casa Scânteii

Constructorii aveau nevoie de zeci de tone de marmură şi granit, materiale aproape imposibil de găsit pe piaţa românească la momentul respectiv. Aşa s-a ajuns să fie folosit granitul de Moscova din soclul statuii lui Stalin, care fusese amplasată în faţa Casei Scânteii.

"M-a chemat Iordache la Bucureşti şi el mi-a spus de soclul statuii lui Stalin care fusese amplasată în Bucureşti în faţa Casei Scânteii şi care fusese dată jos. Iordache şi cu Ionescu ştiau unde se află statuia şi au avut ambiţia să aducă granitul la Buzău. Au spus clar că această culoare a căpriorului trebuie să vină din granitul acela, al soclului statuii lui Stalin şi l-au adus aici", ne-a mai spus Gheorghe Milu.

La vremea respectivă lucrările cu materiale scumpe erau interzise, iar primarul de atunci a fost nevoit să ascundă lucrarea chiar de ochii şefului statului.

"A durat lucrarea aproape doi ani. Se apropia vizita lui Ceauşescu la 1600 de ani de atestare documentară a Buzăului, în 1976 şi eu trăgeam tare să terminăm, să amenajăm. La vizită a fost extraordinar dar nu ştiam cum să fac să nu se vadă marmura şi granitul de pe jos, că erau interzise lucrările cu marmură. Când am ajuns în Piaţa Dacia, au venit toţi muncitorii şi am acoperit cu oameni toată piaţa de nu s-a văzut niciun gram de marmură", povesteşte fostul primar.

La 36 de ani după ce a fost contruit platoul din Piaţa Dacia, acesta este acum supus unui proces de cosmetizare. Plăcile sunt scoase cu grijă şi sunt reaşezate, dar se păstrează proiectul iniţial.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite