EXCLUSIV S-a inventat "şoricelul" care cheamă poliţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inventatorul Vasile Suditu
Inventatorul Vasile Suditu

Speriat de jafurile petrecute în ultima vreme, un inginer buzoian a creat un sistem de alarmă care anunţă poliţia la un simplu click La 81 de ani, Vasile Suditu are deja zeci de invenţii dintre care a brevetat deja două care dau bătăi de cap infractorilor: yala cu cheie dublată şi lacătul care nu se poate sparge.

Criza îi îndeamnă pe infractori să acţioneze şi pe inventatori să le vină de hac. Un inginer buzoian a creat un sistem de alarmă inedit care dă semnalul în momentul în care tâlharii încearcă să jefuiască o bancă, o casă de schimb valutar sau un amanet. Inventatorul ar vrea să îşi vândă proiectul pe bani puţini celor dispuşi să îl achiziţioneze, cu garanţia că îi vor feri de hoţi.

Vasile Suditu are 81 de ani şi a fost inginer. De 20 de ani, de când a ieşit la pensie, a început să inventeze tot felul de lucruri care să îi pună pe hoţi la respect. Are până acum două invenţii brevetate: lacătul care nu se poate sparge şi yala cu cheie dublată, cu amprentă doar pe jumătate din fiecare faţă. De mai bine de un an, de când a văzut că a crescut numărul jafurilor la bănci, case de schimb valutar şi la casele de amanet, a căutat să pună la punct un sistem care să avertizeze poliţia la primul gest al infractorului.

“De când tot citesc prin ziare despre jafuri şi tâlhari care scapă m-am gândit să fac ceva care să alarmeze forţele de intervenţie în momentul în care infractorul ameninţă. În felul acesta poliţia sau firma de securitate câştigă timp şi îl pot prinde chiar la faţa locului”, ne-a spus Vasile Suditu cum s-a gândit la acest sistem de alarmă. Inventatorul a conectat printr-un cablu un mose la un telefon mobil care apelează numărul de urgenţă la un simplu click.

“Am luat un mouse de la un calculator, l-am legat doar la un telefon mobil, nu foarte performant, dar care are în agendă numărul de urgenţă. În momentul în care vine tâlharul şi ameninţă, persoana de la ghişeu, înainte să ridice mîinile, dă un click pe mouse, care acţionează telefonul şi apelează numărul setat”, ne-a dezvăluit Vasile Suditu secretul invenţiei sale.

Atelierul în care lucrează pensionarul este amenajat în apartamentul în care locuieşte. Până acum are la activ mai bine de 20 de invenţii, dar nu a brevetat decât două dintre ele pentru că nu a avut suficienţi bani. În ultimii ani, însă, a avut parte şi de decepţii, după ce şi-a văzut două dintre invenţii expuse la un târg de specialitate. Din păcate, pe etichete erau trecute numele a doi producători, unul din Olanda iar celălalt din Bulgaria. Inventatorul crede că ultima sa creaţie este una utilă şi este dipus să o ofere celor interesaţi.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite