Drumul Vinului se împiedică în Termele de la Pietroasele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările de modernizare a Drumului Vinului au început de aproape jumătate de an şi nici până la această oră nu a fost stabilită în detaliu varianta de ocolire a sitului arheologic de la Pietroasele.

„Drumul Vinului” dă dureri de cap autorităţilor

Autorităţile judeţului poartă în acest zile negocieri intense cu proiectantul lucrării de modernizare a infrastructurii rutiere pentru a decide cea mai convenabilă variantă de traversare a sitului arheologic, astfel încât să nu afecteze nici ruinele, nici pe localnici şi mai ales să nu umfle foarte mult facturile. “În 2004, când a fost scris proiectul, nu aveam la cunoştinţă despre existenţa termelor chiar sub şosea. Abia anul trecut, când am început lucrările, arheologii au descoperit o prelungire a ruinelor pe sub asphalt şi suntem nevoiţi să rescriem proiectul”, ne-a declarat Luminiţa Băcanu, managerul de proiect.

În vara anului 2009, echipa de muzeografi care a săpat pe şantierul de la Pietroasele a trimis Consiliului Judeţean o notificare prin care cerea modificarea proiectului, astfel încât drumul să nu acopere vestigiile. Munca de convingere a durat aproape două luni însă nu a fost în zadar. Din start, ocolirea sitului a fost exclusă, fiindcă necesita exproprieri şi a mai rămas doar varianta supratraversării zonei. “Încă de anul trecut s-a optat pentru înălţarea şoselei la 0,80 metri, astfel încât să fie spaţiu suficient dedesubt şi să nu afecteze accesul în curţile oamenilor”, a explicat Luminiţa Băcanu.

Aceasta spune că proiectantul are încă probleme în a stabili soluţia tehnică pentru plantarea pilonilor de susţinere a şoselei printre ruine. Reprezentanţii muzeului sunt şi ei nerăbdători să afle soluţia aleasă de proiectant. “Noi ştim că drumul va fi supendat însă nu cunoaştem proiectul în detaliu. Aşteptăm reluarea lucrării pentru că trebuie să supraveghem intervenţia constructorului în zona termelor”, a declarat Marius Constantinescu, istoric.

“Sunt şase gospodării vecine cu acest drum suspendat, patru ale localnicilor şi alte două al muzeului. Accesul în curţi nu va fi blocat dacă drumul nu se înalţă cu mai mult de un metru”, a spus Cornel Enache, primar în Pietroasele.

Termele au aparţinut legiunii care apăra Bizanţul de barbari

Edificiul de sub şosea fusese reşedinţa unor căpetenii romane, care au fost trimise de împăratul Constantin cel Mare la nord de Dunăre, să oprească năvălirile barbare. În interiorul clădirii funcţionau băi publice, asemănătoare celor de la Roma.


Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite