Drumul Vinului lasă fără apă localnicii din Verneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lucrările pentru modernizarea Drumului Vinului care străbate comunele de la poalele dealurilor de curbură produc dese avarii reţelelor de apă dintr-o localitate de lângă Buzău.

Zeci de săteni din comuna Verneşti se plâng că rămân frecvent fără apă la robinet. Problemele cu furnizarea apei în reţeaua inaugurată recent au început în primăvara acestui an, o dată cu instalarea în localitate a şantierului de modernizare a drumului judeţean. Cauza defecţiunilor a ieşit repede la iveală: cupa excavatorului agaţă conductele şi le rupe.

Peste o mie de săteni din Zoreşti, Nişcov, Săsenii Noi şi Săsenii Vechi, sate din Verneşti, au apă în curte începând din această primăvară. Totul a fost posibil în urma unei investiţii de un milion de euro din fonduri europene, cu ajutorul căreia au fost construite o staţie de captare a apei cu două foraje şi o reţea de conducte subterane de peste zece kilometri.

După mai puţin de o lună de la inaugurarea reţelei de apă din Verneşti, au apărut primele probleme. „Veneau mulţi oameni la primărie şi la început ne mustrau că nu e bună reţeaua. Apoi, am aflat că de fapt conductele au fost smulse de un excavator. Problema nu a fost numai o singură dată, ci s-a repetat continuu", ne-a declarat Marian Iordache, şeful serviciului de Apă din Primăria Verneşti.

Potrivit acestuia, numai în ultimele patru săptămâni au fost înregistrate aproximativ 20 de astfel de avarii. „Când rup, au măcar bunul simţ de a repara singuri conducta de cele mai multe ori. Cumpără ei racorduri, le lipesc singuri, însă problema e că acolo unde s-a rupt o dată, reţeaua devine sensibilă şi o să cedeze frecvent", ne-a precizat Marian Iordache.

Până în prezent, au avut de suferit jumătate dintre abonaţii serviciului de apă. „Au fost momente când s-a stat fără apă şi o zi întreagă", ni s-a plâns Marcel Ivaşcu, localnic din Verneşti.

Conducta este la suprafaţă

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Buzău, beneficiarii proiectului de modernizare a Drumului Vinului spun că de vină sunt autorităţile locale din Verneşti. Primăria este acuzată în primul rând că nu a pus la dispoziţia constructorului de drumuri o hartă a utilităţilor care să indice adâncimea reţelelor.

„Într-adevăr, se produc multe avarii. Dar de unde să ştie excavatoristul că la 40 de centimetri în pământ dă de conducta de apă? Aici este o problemă, fiindcă reţeaua este îngropată la suprafaţă, iar adâncimea nu este constantă. Ţeava este la 40 de centimetri şi ar trebui să fie mai jos de un metru, sub adâncimea de îngheţ", ne-a precizat Luminiţa Băcanu, managerul proiectului de modernizare a Drumului Vinului.

Modernizarea Drumului Vinului costă peste o sută de milioane de lei şi presupune asfaltarea a 60 de kilometri de drum judeţean, care leagă între ele obiectivele turistice.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite