Dragoş Viorel Sturzu, pasionat de matematică şi fizică, vrea să ajungă web designer

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dragoş Viorel Sturzu este genul de copil pe care orice profesor şi l-ar dori elev. Este pasionat de matematică şi fizică şi chiar dacă nu studiază în plus acasă a reuşit performanţe notabile la aceste materii.

Dragoş a demonstrat de mic părinţilor că este diferit de ceilalţi copii de vârsta lui. A învăţat să citească de la o vârstă fragedă iar când a ajuns la şcoală stia deja engleza şi să lucreze pe calculator.

"La doi ani am învăţat alfabetul de la numerele de la maşini iar la cinci ani citeam cursiv la televizor. Engleza am învăţat-o de la calculator. Mi-au luat părinţii calculator şi mergeam şi o întrebam pe mama ce înseamnă un cuvânt iar ea mă trimitea la dicţionar. Aşa am ajuns în clasa I să ştiu să citesc, să vorbesc engleză şi să scriu cu litere de tipar pentru că mama nu a vrut să mă înveţe să scriu cu litere de mână, de teamă să nu mă plictisesc la şcoală", îşi aminteşte Dragoş.

Părinţii au fost cei care l-au îndrumat întotdeauna pe Dragoş din umbră. Au conştientizat că au un copil bun de aceea nu l-au sufocat cu prezenţa lor.

"Pe mine m-au îndrumat părinţii dar nu m-au ajutat niciodată. Ei nu au stat niciodată lângă mine să îmi fac temele. Îmi amintesc că la şcoală, în primii ani aveam de făcut compuneri iar colegii mei spuneau că i-au ajutat părinţii sau bunicii. Pe mine nu mă ajuta nimeni dar abia acum încep să îmi dau seama că părinţii mei mi-au vrut, de fapt, binele. Ei doar mi-au arătat drumul dar eu am urcat sau am coborât, după caz", povesteşte Dragoş.

Băiatul a participat la concursuri de matematică încă din primii ani de şcoală iar în clasa a V-a era deja între primii trei din ţară.

"La primul concurs de matematică am participat în clasa a II-a la Cangurul unde am luat chiar premiul I. Am continuat apoi cu alte concursuri, cum ar fi Cangurul, Arhimede, până în clasa a V-a când am participat la Olimpiada de matematică. Acolo am ajuns la faza naţională şi consider că este cea mai mare realizare a mea pentru că am luat o medalie de bronz", ne-a declarat Dragoş.

Când a început să studieze fizica, adolescentul a îndrăgit-o imediat. Recunoaşte însă că şi profesorul de la clasă l-a inspirat.

"În clasa a VII-a am participat la prima olimpiadă la fizică şi m-am calificat şi aici la faza naţională, atât anul trecut cât şi anul acesta. Am avut rezultate bune de fiecare dată şi sunt mulţumit de cum m-am descurcat", ne-a spus Dragoş.

Profesorii au numai cuvinte de laudă la adresa adolescentului pasionat de ştiinţele exacte.

"Dragoş este un copil deosebit, talentat şi sârguincios. El lucrează din plăcere şi este un model pentru ceilalţi elevi", ne-a declarat Irina Drulea, profesoare de matematică a băiatului.

Întrebări şi răspunsuri:

Cât trebuie să studieze în plus acasă un elev ca să aibă rezultatele pe care le ai tu? Eu nu vreau să mă laud dar tot ce prind, prind în clasă şi ce mai fac în plus mai fac ce îmi dă doamna profesoară să lucrez. Altceva nu lucrez nimic în plus şi nici nu sunt tocilar, să stau cu oprele la o lecţie. Eu nu am făcut niciodată nicio oră de pregătire, la nicio materie.

Ce ai vrea să faci în viitor? Când ajung la liceu mi-ar plăcea să fac informatică, dar la nivel avansat, să învăţ programare. Şi dacă învăţ engleza foarte bine mi-ar plăcea să fac facultatea în străinătate. Sunt pasionat de jocurile pe calculator şi mi-aş dori să ajung să creez astfel de jocuri. În Florida ştiu că este o facultate de web design şi aş vrea să ajung acolo, de fapt ăsta e visul meu, să ajung web designer.

Ce îi place: Îmi place fizica, matematica, şi chimia a început să îmi placă. Mi-ar plăea să pot studia la liceu ca limbă alternativă engleza pentru că franceza nu m-a pasionat niciodată. Învăţ dar nu îmi place foarte tare. Îmi place să mă joc pe calculator, să navighez pe internet să aflu cât mai multe. Îmi place să ascult muzică rock veche, trupe cum sunt Metallica sau Scorpions. Şi mai mult decât orice, îmi plac provocările, competiţiile.

Ce nu îi place: Sunt puţine lucrurile care să nu îmi placă. Nu îmi place aglomeraţia, muzica de proastă calitate. Nu suport să fiu nedreptăţit, şi nu îmi place răutatea oamenilor. Nu îmi plac oamenii cu tupeu şi nici cei conflictuali. De asemenea, nu îmi place să văd pe cineva că se ceartă.

PROFIL:

Data şi locul naşterii: 05.07.1995 la Buzău

Ocupaţie: Elev în clasa a VIII-a I la Şcoala nr 11 Buzău

Familie: Singur la părinţi

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite