Dragoş Potecaşu, veterinarul care sculptează în lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Veterinarul care sculptează în lemn
Veterinarul care sculptează în lemn

Este un iscusit grădinar, sculptează cruci din lemn, de mici dimensiuni, şi din când în când mai tratează animalele vecinilor, fiind şi veterinar.

Nu există expoziţie de artă populară de la care să lipsească cioplitorul de troiţe din lemn. A participat la numeroase expoziţii şi în afara judeţului, iar în 2003 a fost laureat al Muzeului Astra din Sibiu. „Îndeletnicirea asta, pentru că altfel nu o pot numi, am moştenit-o de la tatăl meu, care era un mare artist polimorf. A fost un preot foarte iubit. A lucrat de toate, pirogravură, sculptură în os, lemn, pictură şi are şi un roman în portugheză. În anii ’40 s-a stabilit în America unde a şi murit”, ne-a spus artistul popular.

Un suport de linguri- prima creaţie

Pe la 40 de ani a cioplit un suport pentru linguri, de pus pe perete. „A ieşit tare naiv şi îl am şi acum acasă. Acum vreo 15 ani, mi-a venit să sculptez o cruce. De fapt, am văzut la la tata o troiţă din os, cam de 15 centimetri, foarte frumoasă, care înainte o fi fost un femur de animal mare. Prin ’94 am reuşit să fac o replică a acestei troiţe”, a declarat Dragoş Potecaşu.

Atunci a început transformarea medicului veterinar într-un artist. Micul atelier de făurit troiţe din lemn se află într-un garaj din gospodăria pe care o deţine în Mărgăriteşti. Dragoş Potecaşu îşi gândeşte singur proiectele, pe care le concretizează în mai puţin de o săptămână. „Schiţele le fac pe caiet. Mă uit pe ele de două, trei ori, apoi modific. Măsor cu compasul, şterg, scriu şi apoi mă apuc de sculptat. Foloseam scule rudimentare, lame de cuţit şi dăltiţe din lama unei coase foarte vechi”, ne-a explicat artistul.

Crucile realizate de veterinarul din Mărgăriteşti sunt originale: „Folosesc lemn de tei de la mine din pădure. Îl usuc cam doi ani, după care îl tai la gater. Ca să o scot crucea în evidenţă, laterala troiţei trebuie mai deschisă la culoare. Crucea o dau cu baiţ negru şi diluez spre margine, ca să dea impresia de volum”. Pentru el cioplitul în lemn este mai mult decât o pasiune. „Nu e chiar o afacere, dar am ceva venituri de pe urma crucilor sculptate. În cinci ani, am realizat 122 de milioane de lei. Vând la expoziţii, iau şi ceva parale dar nu asta mă motivează. Se rupe ceva în mine când le vând”, ne-a mărturisit sculptorul.

A fost veterinarul fermei din Mărgăriteşti

Medicina veterinară o practică de la vârsta de 21 de ani şi devenise cunoscut în zona Râmnicului. A ieşit la pensie în 1997, însă până atunci, timp de patru ani, arta şi medicina se intersectaseră în viaţa sa. „Acum, la 71 de ani, dacă vine un vecin să-mi spună că-i fată vaca, nu refuz să îl ajut. Înainte lucram seara la fermă. Acolo, luam lemne de la lada de geamuri, scânduri de salcie şi făceam cruci din ele”, ne-a povestit veterinarul şi artistul Dragoş Potecaşu.


Ce îi place:

Primăvara şi vara îmi place să fac lucrări în grădină, unde pun an de an roşii şi fasole. Primăvara altoiesc, cu plăcere, pomii. Ţin să spun că, vara, puţin timp mă ocup cu sculptura pentru că mă ţin de grădinărit. Îmi place să grădinăresc. La mine e rai, în grădină, cu absolut tot, de la căpşuni, la gutui.

Ce nu îi place:

Nu îmi place agresiunea, agresivitatea politică. Ştiu că scopul scuză mijloacele dar nici aşa, să înjunghii pe la spate. Clasa politică, Dumnezeu să mă ierte, e jalnică la noi şi nu numai acum. Nu degeaba Kogălniceanu l-a adus pe Carol I să ne conducă ţara.


Întrebări şi răspunsuri:

Ce v-aţi propus pentru viitorul imediat? „Am de gând să mă cam caut de sănătate pentru că obosesc cam repede. Vreau un control la Bucureşti în primăvară, cu diabetul, tensiunea, ca apoi să mă apuc serios de treabă. Vreau să ies în afară cu expoziţii. S-a dus el Patapievici, cu nişte mizerii de artă, în America şi nu putem ieşi noi, cu arta populară”.

Vă sprijină famila în demersul artistic? „Am doi copii, o fată care a terminat masteratul la Constanţa, care nu prea mă mai sună. Băiatul, la fel, e departe de mine. A intrat la fizică-atomică, s-a lăsat după care m-a uitat.  De 7 ani nu m-a mai sunat. Pe amândoi i-am ajutat şi acum fug de mine. Totuşi, o să le las moştenire cele peste 130 de piese, care costă cam trei milioane de lei una".

Profil:
Născut pe data de 4 noiembrie 1939, în municipiul Râmnicu Sărat
Ocupaţia – medic veterinar pensionar, sculptor de cruci din lemn
Familie – divorţat, doi copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite