Drăgaica, târgul halviţei şi al comèdiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Drăgaica şi-a păstrat de-a lungul anilor farmecul aparte. Printre tarabele cu tot felul de lucruri mai poţi găsi încă standul de poze la minut, tirul cu puşca şi gogoaşa tăvălită prin zahăr.

Mare bâlci mare la Buzău. Fum de grătare, bere curgând în valuri, muzica dată la maxim, tiribombe, comèdii care se învârtesc, copii aleargând după vată pe băţ sau turtă dulce: aceasta este atmosfera în Târgul Drăgaica.

Cel mai mare târg de vară din ţară, dar şi cel mai longeviv, îi va ţine pe buzoieni tot într-o distracţie pentru următoarele două săptămâni. Târgul Drăgaica este aşteptat an de an de buzoieni şi este un prilej de distractie atât pentru cei mici, dar şi pentru cei mari.

Cum intri pe poarta Drăgăicii, uiţi de criza financiară şi nu te lasă sufletul să nu cheltui măcar un bănuţ pe mărunţişuri. Dacă părinţii stau la terase, beau bere şi mănâncă mici sau se plimbă pe la tarabe, copiii sunt cu ochii după distracţie.

Şi cei mici şi cei mari găsesc în Drăgaică lucruri pe care în timpul anului nu prea au de unde să le cumpere dar care le-au marcat copilăria. Halviţa, vata pe băţ, acadele făcute în casă, turtă dulce, miez de nucă în zahar ars, sunt doar câteva dintre delicatesele pe care le caută buzoienii.

"Am 30 de ani dar când mă uit în jur şi văd vechii cocoşei, gogoşile tăvălite prin zahăr cum nu îi ieşeau niciodată mamei, sugiuc, am impresia că am din nou cinci ani şi am venit pentru prima dată cu părinţii în Drăgaică. Nu îmi vine să cred că a rămas neschimbată. Sper să o găsesc la fel şi peste 20 de ani", ne-a declarat Marian Simion.

Odată ajunşi în Drăgaică nu putem să trecem pe lângă papagalul norocos care, zice stăpânul, ne ghiceşte soarta pentru un leu.

"Hai domniţă, să tragi un bilet să vezi care ţi-e soarta şi norocul. Să vezi cine ţi-e ursit, câţi ani ai să trăieşti şi cât de bogată o să fi", ne ademeneşte nea Vasile, un nene care ţine în mână o cutie cu bileţele şi un papagal verde.

Drăgaica este cel mai vechi târg din ţară

Atestat documentar în secolul al cinsprezecelea, Drăgaica a fost iniţial târg de lână şi vite. La sfârşitul secolului al 19-lea târgul se transformă în bâlci, iar aici se vindeau produse ale micilor meşteşugari, oamenii se dădeau în comèdii, beau bragă şi mâncau halviţă. Târgul Drăgaica se încheie pe 24 iunie.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite