Doru Crăciun, şeful cantinei săracilor, a început meseria ca picolo pe litoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Succesul în viaţă depinde un pic de noroc însă cel mai mult de răbdarea de care dispune omul. O spune actualul administrator al Cantinei Săracilor din Buzău, Doru Crăciun, care mărturiseşte că în meseria sa a trecut prin toate etapele, de la ajutor de ospătar, în adolescenţă, la şef de restaurant de lux, şi că nicăieri nu s-a simţit mai util decât acum, în rolul celui care îi hrăneşte pe cei mai săraci oameni ai urbei.

Peste 350 dintre cei mai săraci buzoieni îl văd pe Doru Crăciun ca pe tatăl lor. El le oferă zilnic de mâncare şi pentru asta îi sunt recunoscători. Stă de vorbă în fiecare zi cu clienţii săi şi de fiecare dată îi întreabă dacă le-a plăcut mâncarea, pentru ca cea de a doua zi să fie şi mai gustoasă. Este şef la Cantina Săracilor din 2003 şi mărturiseşte că începutul a fost foarte greu.

„Ştiam de cantina săracilor din 1954 dar nu ştiam că sunt aşa de mulţi oameni săraci şi nu ştiam ce fel de oameni sunt. Am observat în primele zile că sunt foarte pretenţioşi, mai pretenţioşi decât cei care plătesc şi de multe ori nu înţeleg că e mâncare de cazan. După 3 luni de zile am vrut chiar să demisionez şi să plec la Oradea de unde aveam o ofertă de angajare. Aveam cererea scrisă însă într-o zi a intrat la mine o femeie. Respectuoasă, şi-a lăsat papucii la uşă şi mi-a spus aşa: am venit să vă spun că de când sunteţi dumneavoatră aici, copiii mei se scoală sătui de la masă. Asta m-a ţinut pe loc şi iată-mă în continuare la cantina de ajutor social”, ne-a spus Doru Crăciun.

Doru Crăciun este constănţean însă în 1954 s-a mutat împreună cu părinţii la Grăjdana, unde se născuse mama sa. A pornit de jos şi asta l-a făcut să vadă altfel lucrurile. „De copil am lucrat în alimentaţie publică. Am luat-o de jos, de la picol şi mergeam vara pe litoral, unde se aflau şi rudele mele. Am ajuns barman vaimoş iar în 1978 lucram ca barman preparator la complexul Pietroasa din Buzău. În 1986 am terminat un curs de şef de unitate pentru alimentaţie publică, pentru formarea cadrelor din turism, de la Bucureşti, şi am venit ca şef de unitate tot la Pietroasa”, ne-a povestit şeful de la cantina săracilor.

După Revoluţie, Doru Crăciun spune că a avut numai experienţe sumbre legate de alimentaţia publică. În 1993 a fost martor la o crimă petrecută în barul pe care îl conducea şi de atunci a început să îşi ia gândul de la această afacere. „După Revoluţie au apărut tot felul de persoane printre clienţii din barul de zi. Înainte era altfel meseria asta însă lucrurile s-au stricat, au apărut tot felul de nenorociţi şi am început să mă scârbesc de tot. Am fost martor la o crimă şi asta a pus capac”, şi-a adus aminte Doru Crăciun.

Cu acţiunile de la Pietroasa SA pe care le-a vândut, Doru Crăciun şi-a deschis o şcoală de barmani şi ospătari însă nu a funcţionat, din cauză că prea mulţi „prieteni” îi cereau serviciile fără să îl mai şi remunereze.


Ce îi place: „Fiind născut în zona Dobrogei, îmi place marea. Au fost ani când nu am fost la plajă dar mergeam la rude  iar prima mea plăcere era să mă opresc la cazinoul din Constanţa, să iau apă din mare şi să dau pe faţă. Îmi plăcea să aud pescăruşii şi din păcate e un lucru pe care nu l-am mai făcut de mult timp”.

Ce nu îi place: „Nu îmi place curvăsăria dintre oameni şi nu trebuie înţeleasă varianta erotică. Faţadele astea false ale oamenilor nu îmi plac. De exemplu am aici nişte ţigănuşi care te laudă în faţă de ţi se face greaţă iar când pleacă de lângă tine te fac cu ouă şi cu oţet, de nu te mai spală nimeni”.

Întrebări şi răspunsuri:
Ce gusturi au oamenii? Felul principal şi cu carne. E o cotă din păcate şi nu poţi să îi dai zilnic de 7 lei şi 50 de bani. Rămâne tot la latura umană să împarţi. Le dai de mai puţin în timpul săptămânii, se face o economie şi restul se revarsă la sfârşit de săptămână sau de sărbători. Atunci pot mânca şi ei un cozonac, o piftie şi din câte văd sunt mulţumiţi.

Cum trebuie să fie un administrator de cantină socială? În primul rând trebuie să fie sătul, pentru a nu căsca gura la mâncarea săracilor. Apoi trebuie să fie gurmand, pentru a şti să facă o mâncare gustoasă, să aibă papilele gustative formate. Dacă m-aş lua strict după lege, eu aş putea să le dau numărul de calorii dintr-o pâine şi o conservă. Dar poţi să le dai şi a doua, a treia zi? La cât de pretenţioşi au devenit, sigur te-ai alege cu înjurături.

PROFIL
Născut pe 1 ianuarie 1948, la Topraisar, judeţul Constanţa
Starea civilă: Căsătorit, un băiat din prima căsătorie
Ocupaţia: administrator Cantina de Ajutor Social, Buzău

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite