Doi minori violaţi în căminul ororilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doi minori de 12 ani respectiv 15 ani internaţi într-un centru de plasament din municipiul Buzău au trăit clipe de coşmar timp de aproape două luni după ce au fost ameninţaţi cu bătaia şi apoi violaţi de către un alt coleg în vârstă de 17 ani.

Poliţia a fost alertată după ce grozăvia a ajuns ieri la urechile Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din Buzău.

În urma anchetei declanşate de poliţiştii Biroului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Buzău, adolescentul a fost reţinut miercuri 17 martie pentru o perioadă de 19 zile. „În urma cercetărilor a reieşit că tânărul i-ar fi abuzat sexual pe cei doi în perioada februarie – martie după ce i-a ameninţat cu acte de violenţă. Pe numele suspectului s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de viol, poliţiştii luând împotriva acestuia măsura reţinerii. Miercuri tânărul a fost prezentat de procurori Tribunalului Buzău, instanţa dispunând arestarea prevenită a acestuia, pentru o perioadă de 19 zile”, a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău, comisar Florina Crucianu.

Băieţii în vârstă de 12 şi 15 ani au fost examinaţi şi de specialiştii Serviciului Judeţean de Medicină Legală din Buzău, apoi de la nivelul DGASPC Buzău s-a deplasat şi o echipă de specialişti din cadrul Compartimentului Telefonul Copilului pentru a investiga abuzul petrecut.

Directorul instituţiei, Claudia Roşioru recunoaşte că incidentul este extrem de grav şi spune că nu există scuze pentru aceasta neglijenţă. “Avem un grup de 6 supraveghetori care vor fi suspendaţi pe durata cercetărilor. Nu vor mai merge la serviciu şi nu vor mai primi nici salariu. Este o formă de neglijenţă în serviciu extrem de gravă şi vom face o sesizare şi către Parchet”, ne-a declarat directorul instituţiei.

Deşi făptuitorul a manifestat timp de câteva luni  un comportament extrem de agresiv faţă de ceilalţi copii, în urma unor anchete interne s-a stabilit totuşi că el nu ar reprezenta un pericol pentru ceilalţi copii. “Ne-am adresat de două ori la poliţie în decurs de 4 luni după ce acest tânăr a făcut scandal şi a distrus mai multe bunuri din dormitor. A fost luat inclusiv cu cătuşe de către poliţişti după un incident în care la fel a devenit foarte violent. L-am internat inclusiv la un spital de neuropsihiatrie infantilă, dar nu s-a considerat că reprezintă un pericol social. Acest tânăr avea un comportament extrem de agresiv faţă de copiii de aici. Este şi motivul pentru care copiii nu au spus nimic supraveghetorilor pentru că au declarat că le este teamă”, a mai completat directorul instituţiei psihologul Claudia Roşioru .

Există şi voci care spun că astfel de cazuri care implică abuzuri asupra minorilor au mai fost făcute publice încă din urmă cu doi ani, dar anchetele nu au scos la iveală mare lucru. “O tânără absolventă a Şcolii de Surzi a povestit revoltată cum băieţii mai mari de aici îi obligau pe cei mai mici să facă sex oral ca apoi să-i filmeze cu telefonul mobil. Tânara a venit disperată la asociaţia mea ca să tragă un semnal de alarmă. Declaraţia fetei a fost dată în prezenţa poliţiei şi a mai multor martori. La acea dată am semnalat acel caz autorităţilor, dar în urma unei anchete interne s-a ajuns la concluzia că acele acuzaţii nu se verifică. Un alt caz mi-a fost povestit de o mamă a unui băiat instituţionalizat din CA Rosetti. Femeia s-a plâns luna trecută că micuţul său ar fi fost fost abuzat în urmă cu patru ani tot într-un centru de plasament din Buzău.  Femeia a mărturisit că s-a temut atunci să reclame incidentul”, a declarat Ionica Tarău, preşedintele Asociaţiei 1 iunie din Buzău.

Cele două victime ale abuzului sexual au intrat într-un program de consiliere derulat de psihologul de la nivelul complexului, iar evoluţia ulterioară le va fi atent monitorizată.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite