Buzău: Doctorul Muşat Doboş aduce pe lume o parte din viitorul oraşului!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ei sunt oamenii de care noi bărbaţii aflăm poate doar atunci când hotărâm să ne ducem mai departe moştenirea genetică şi să avem copii.La scurt timp după ce primim fericita veste că vom fi părinţi, ne şi gândim ca viitoarele mame să aibă parte de cele mai bune tratamente sau de cei mai buni medici pe care îi are urbea.

Doctorul în medicină Muşat Doboş face parte din elita medicilor ginecologi şi se poate lăuda că a adus pe lume sute de copii.

De-a lungul celor peste 30 de ani de carieră s-a confruntat de multe ori cu situaţii limită, în care lupta pentru salvarea mamei şi copilului a atins pe alocuri accente dramatice. Născut pe plaiuri bucovinene la Suceava, a fost educat în mentalitate şi sub influenţă germană.

Este directorul Maternităţii din Buzău şi se străduieşte aşa cum poate cu mijloace modeste şi cu bani puţini, ca tinerele mămici să nu sufere de pe urma actului medical:

„Lucrez în maternitatea din Buzău din anul 1983.Am terminat facultatea la Bucureşti iar rezidenţiatul în ginecologie l-am făcut în mai multe clinici tot din capitală, ca să văd cam ce face fiecare şi cam ce punct de vedere are în privinţa actului medical.

După experienţa aceasta mi-am căutat un loc cât mai aproape de Bucureşti dar fiind un oraş închis am fost nevoit să ajung în provincie.Aşa că printr-o conjunctură am ajuns aici în urbea Buzăului din care am sperat că voi pleca cât mai curând,dar uite aşa au trecut anii şi sunt deja cum s-ar spune acum legat de glie s-au priponit cum mai spun unii".mărturiseşte doctorul Doboş.

Specialitate medicală aleasă la îndemnul unui prieten

Aflat la spre finalul studiilor universitare, tânărul absolvent Muşat Doboş ar fi putut să opteze către complexul specialităţilor chirugicale, care era pe-atunci forma principală de rezidenţiat.

Cu toate acestea medicul povesteşte că a apucat pe acest drum destul de complicat deşi iniţial i s-a părut o himeră:

„Din lipsă de informaţie şi naivitate am plecat pe acest drum.Am fost sfătuit de un prieten care îşi face meseria undeva prin Statele Unite”

Dezamăgit de planurile comuniste de rentabilizare a biologiei

Medicul Muşat mărturiseşte că este chinuit şi acum de cea mai neagră statistică a medicinei de mizerie practicată pe femeie în regimul comunist, care la vremea aceea a impresionat lumea medicală internaţională:

„Am avut şi mari dezamăgiri în contextul în care planurile sistemului comunist îşi propuneau să rentabilizeze a biologia. Statistica noastră depăşea atunci cu mult pe cea a portoricanilor spre exemplu la problematica avortului toxico septic.

Din păcate cei care au fost atunci ca elemente de decizie în bună parte, nici măcar acum nu au făcut pasul înapoi să-şi ceară scuze faţă de femeie şi faţă de corpul medical.Eu recunosc că am un sentiment de vinovăţie ca participant involuntar la toată drama care s-a produs.Sentimentul de frustare a fost atunci foarte accentuat”.

Întrebări şi răspunsuri

Mai sunt şanse să părăsiţi Buzăul?

Şanse sunt dar nu ştiu dacă mai merită.Şi asta pentru că am trăit şi senzaţia de a  lucra ca medic într-un proces de formare în specialitate pe care l-am făcut în Franţa.Puteam la întoarcere să aleg drumul capitalei având oferte, dar am rămas aici.Deja în atmosfera actuală nu ştiu dacă mai există un loc rentabil sau confortabil .

De ce aţi ales Bucureştiul ca mediu universitar
?

Iniţial am ales Iaşiul ca mediu universitar dar pe vremea aceea exista un concurs de admitere foarte dur.La primul examen de admitere la facultate am avut „şansa” să fiu primul sub linie pe lista. Şi asta nu din lipsă de pregătire ci dintr-o lipsă de înţelegere a subiectelor. Faptul că am fost primul sub linie mi-a schimbat ulterior destinaţia spre Bucureşti.

Ce-i place?

În afară de profesie are satisfacţia înclinaţiei pentru artă, care e o moştenire din familie:
„Fratele meu a studiat pianul iar eu vioara.Am crescut în atmosfera asta.Am avut şi talent la pictură pentru care am primit premii republicane.Îmi place mediul de munte în care locuiesc acum, în satul Mierea din judeţul Buzău.Îi plac cîinii ciobăneşti şi pisicile.

Ce nu-i place?

Nu-i place atmosferă din ţară, minciuna, delaţiunea care au ajuns la rang de virtute şi pusă la loc de cinste.Nu suportă o aşa numită complicitate a intelectualităţii faţă de acestă stare de fapt.Nu suportă violenţa pe care o evită.Reefuză avantajele civilizaţiei din mediul urban


Profil:

Născut. 2 iulie 1950 la Suceava

Familie.Căsătorit, doi copii, o fată studentă la drept în Franţa la Toulouse, băiatul rezident în chirurgie la Bruxelles

Studii. Universitatea de Medicină şi Farmacie din Bucureşti, multiple specializări în Franţa în domeniul ginecologiei

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite