Doar 20 de buzoieni se vor titulariza anul acesta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dascălii buzoieni se pot înscrie începând cu data de 16 iunie pentru concursul de titularizare în învăţământul buzoian. Dosarele se pot depune până pe data de 25 iunie la secretariatele a două unităţi de învăţământ, Şcoala numărul 7 şi Liceul Alexandru Marghiloman, care vor fi şi centre de examinare.

Concursul pentru titularizare este programat pentru data de 14 iulie. În urma mişcărilor de personal din primăvară, un număr de 40 de posturi au rămas vacante la nivelul judeţului Buzău, iar dintre acestea doar 20 sunt titularizabile.

„La pretransfer, în luna mai, peste 300 de cadre didactice au plecat din şcolile unde au predat în anul şcolar 2009 - 2010, iar cele mai multe au venit în oraş sau mai aproape de oraş", ne-a declarat Florina Stoian, inspector general şcolar al IŞJ Buzău.

Jumătate dintre posturile vacante sunt la şcoli şi grădiniţe de la ţară, în comune aflate la câteva zeci de kilometri distanţă de oraş.

La Calvini, localitate aflată la peste 50 de kilometri distanţă de municipiul Buzău, este nevoie pentru următorii patru ani de un educator la grădiniţă, iar la şcoala „Dumitru Ionescu", de un profesor de matematică şi un altul de limba engleză.

La Bălăceanu este vacantă o catedră de matematică, la Brădeanu, câte un post la matematică şi chimie-fizică, la Brăeşti, câte un post de titular la limba engleză şi limba română iar la Blăjani este nevoie de un educator la grădiniţă.

Pentru un profesor de franceză, singurul post de titular este la peste 60 de kilometri distanţă de oraş, la Şcoala de Arte şi Meserii „Gheorghe Munteanu Murgoci", din Bisoca. Cel mai probabil acesta nu va beneficia de fonduri pentru navetă, însă ar avea alte avantaje.

„Doar doi profesori mai fac naveta la noi şi din păcate nu am mai avut bani pentru decontarea lor. Pentru cine va veni, dacă va fi navetist, îi vom propune să locuiască gratis într-un apartament al primăriei, pe toată durata săptămânii", ne-a spus Gheorghe Beşliu, primarul din Bisoca.

Sistarea decontării navetei de către primării este principala cauză a migrării profesorilor dinspre localităţile rurale, spre oraş, mai aproape de domiciliile lor.

„În ultimele luni toate primăriile au omis să mai plătească naveta cadrelor didactice însă noi le monitorizăm şi probabil vom ajunge să ne cerem drepturile în instanţă", ne-a delarat Ion Dobre, liderul Sindicatului învăţământului Preuniversitar Buzău.

Posturi titularizabile mai sunt în două şcoli speciale, Liceul pentru Deficienţi de Vedere şi Şcoala numărul 2, la Colegiul Tehnic, Grupul Şcolar Neniţescu şi Clubul Sportiv Şcolar.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite