Buzău: Din ce în ce mai multe fete devin mame la vârste fragede!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Buzău: Din ce în ce mai multe fete devin mame la vârste fragede!
Buzău: Din ce în ce mai multe fete devin mame la vârste fragede!

Buzăul a devenit în ultima vreme un generator pe bandă rulantă de poveşti despre copii care devin părinţi, cu mult înainte ca ei înşişi să-şi fi încheiat perioada de pruncie. Cele mai multe cazuri provin din comuna Râmnicelu, unde există o comunitate însemnată de romi, hotărâţi să ducă mai departe tradiţia căsătoriei între minori, chiar cu riscul de a suporta consecinţele legii.

Poveşti despre copile însărcinate nu vin însă nu numai dinspre localitatea Râmnicelu, iar ultimele cazuri ivite la Maternitatea Buzău confirmă acest lucru. Ultima pacientă minoră care a ajuns la medicii din Maternitate este Mihaela, o fată de numai 12 ani, din Vadu Paşii. Săptămâna trecută, mama micuţei s-a deplasat la spitalul judeţean pentru un consult al Mihaelei, care acuza dureri abdominale, din cauze necunoscute. Minora a trecut prin tot felul de teste medicale iar în final medicii au realizat că este însărcinată şi au trimis-o la Maternitatea din municipiu.

Ginecologii au confirmat că fetiţa este însărcinată în opt săptămâni. Medicii spun că prin consimţământul părinţilor, operaţia este admisă şi ar putea avea loc într-una dintre următoarele zile, operaţie care nu este însă scutită de riscuri, mai ales că în aceste cazuri se face anestezie generală. Poliţiştii din localitate au început o anchetă pentru a-l identifica pe cel care a lăsat-o gravidă pe minoră.

În aceeaşi săptămână, o minoră de 14 ani din Brăeşti a devenit mămica unui băieţel de 3 kilograme. Poliţiştii au intrat imediat pe fir iar în urma verificărilor au stabilit faptul că minora trăia în concubinaj cu un tânăr în vârstă de 22 de ani din aceeaşi localitate, de la sfârşitul anului 2008, cei doi tineri având acordul părinţilor pentru a locui împreună. Pe numele tânărului de 22 de ani a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de act sexual cu un minor.

Cele mai multe cazuri de mame minore au venit din comuna Râmnicelu, ultimul caz deosebit fiind semnalat în septembrie, anul acesta. O fată de 12 ani, din comunitatea de romi din Râmnicelu, a născut la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat, o fetiţă de 3 kilograme. „La spitalul Râmnicu Sărat au fost 14 naşteri prin cezariană de la începutul anului, la paciente minore care proveneau din comunitatea de romi din Râmnicelu”, ne-a declarat medicul Paul Rânjea, de la spitalul municipal Râmnicu Sărat.

"Avem 18 cazuri de minore care au născut, semnalate în judeţul Buzău. Ca masuri, Protectia Copilului asigură consilierea mămicilor, acolo unde se acceptă şi internarea într-un centru maternal în regim de urgenţă, dacă au probleme cu familiile sau alte persoane", a declarat Carol Dinu, purtător de cuvânt al DGASPC Buzău.


Specialiştii spun că minorele mame pot rămâne cu traume psihice

Medicii psihiatri cred că traumele fetiţelor care nasc sau avortează vor depinde şi de nivelul lor de dezvoltare mintală. Medicul Nicolae Enache, specialist în psihiatria infantilă, crede că dacă fetiţa este întârziată mintal ar putea să nu prea realizeze ci i se întâmplă: „Unele copile sunt dezvoltate fizic la 12 ani, dar oricum putem vorbi de o traumă. E o traumă şi pentru o femeie adultă, dar pentru o minoră. Chiar dacă fost o relaţie acceptată e greu de spus ce efecte psihologice va avea un avort asupra minorei dar în orice caz e un factor de stress. În astfel de cazuri cea mai bună metodă e minimalizarea întâmplării şi nu hiperbolizarea, pentru a nu accentua sentimentul de vină”.

Ginecologii însă au un punct de vedere puţin diferit faţă de psihiatri, cel puţin în ceea ce priveşte eventualele sechele de natură fizică. Medicul Dorin Neacşu spune că în cazuri de acest gen se formează o comisie care să includă un ginecolog, un pediatru şi un medic psihiatru, care avizează eventuala intervenţie chirurgicală. „Se va ţine cont de părerea copilului şi părintelui vis a vis de păstrarea sau nu a sarcinii. Se face o pregătire a copilului iar dacă se ajunge la o întrerupere de sarcină, sechelele fizice practic nu există. Dacă toate lucrurile acestea se petrec într-un mediu spitalicesc, lucrurile evoluează bine în majoritatea cazurilor în limitele oricărui act chirurgical”, a spus Dorin Neacşu.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite