Dezastru ecologic la marginea Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până mai ieri unul dintre locurile preferate al buzoienilor pentru picnic, acum a devenit groapa de gunoi a locanicilor. Pe lângă flori şi iarbă verde, odată cu venirea primăverii la marginea oraşului au apărut şi mormane de PET-uri, ambalaje şi tot felul de alte resturi menajere, precum şi un miros greu de suportat.

De câteva decenii şi până în acest sezon, pădurea Spătaru a fost locul preferat al buzoienilor pentru ieşirile la iarbă verde, mai ales că se află foarte aproape de oraş. Aici găseau tot ce aveau nevoie, de la aer curat, umbră şi curăţenie până la spaţii întinse pentru o partidă de fotbal sau de tenis.
Numai că în această primăvară cei care au vrut să meargă acolo au avut parte de o surpriză neplăcută.

Locul cu verdeaţă pe care îl ştiau arată acum ca o rampă de gunoi şi nu mai este loc nici pentru a întinde o pătură. Totul amplificat de mirosul devenit insuportabil, mai ales că la orice pas sunt ambalaje, PET-uri sau pamperşi. „Peisajul este dezolant, un loc care trebuia să arate foarte bine, să te relaxezi arată ca o groapă de gunoi. Iar când se va încălzi, aici va mirosi şi mai crunt", a spus Iulia Costache, o localnică din Spătaru.

Localnicii, vinovaţi


Conform primarului comunei Costeşti, de care aparţine pădurea, vinovaţi pentru degradarea pădurii sunt o parte dintre săteni, despre care spune că şi-au făcut un obicei ca în fiecare primăvară să arunce toate resturile menajere în pădure fără să se mai sinchisească să se deplaseze până la groapa de gunoi.

„Sătenii se duc şi aruncă acolo de parcă ar fi groapă de gunoi. Am identificat câţiva localnici chiar în timp ce aruncau acolo gunoaie, le-am dat un avertisment şi dacă se va repeta îi vom amenda. Nici cu amenzile nu prea facem mare lucru pentru că mulţi sunt săraci şi oricum nu le achită. O să demarăm curăţenia de primăvară şi vom încerca să curăţam acolo pentru ca oamenii să stea liniştiţi la iarbă verde", ne-a spus Constantin Moise, primarul comunei Costeşti.


Comisarii Gărzii de Mediu au anunţat că vor efectua controale repetate în astfel de zone. "Nu ştiam de acestă situaţie din pădurea Spătaru. Vom face un control pentru a vedea cine se face vinovat de această situaţie şi vom aplica sancţiuni, care sunt cuprinse între 200 şi 2.000 de lei pentru persoanele fizice şi 1.000- 20.000 de lei pentru cele juridice. În următoarea perioadă vom demara o serie de controale în toate zonele de acest gen. mai ales că este perioada ieşirilor la iarbă verde", ne-a declarat Carmen Ichim, comisarul şef al Gărzii de Mediu Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite