Dezastrele din Buzău, lecţie pentru cercetători din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alunecările de teren şi inundaţiile din Buzău vor fi monitorizate de cercetători din mai multe ţări, într-un proiect al Comunităţii Europene de dezvoltare a unei strategii de evitare a catastrofelor naturale.

În cadrul acestui proiect de cercetare, Buzăul este singurul judeţ din România care a fost ales pentru un studiu de caz, alături de alte regiuni din Franţa, Polonia şi Italia. Un număr de 12 doctoranzi şi şase postdoctoranzi vor observa efectele schimbărilor climatice asupra zonelor montane din judeţ, monitorizând permanent alunecările de teren, inundaţiile şi scurgerile rapide de aluviuni.

“Conceptul de multihazard nu-şi poate găsi un loc mai bun decât aici, în Buzău”, spunea academicianul Dan Bălteanu, în timpul simpozionului de deschidere a programului intitluat “Schimbările în riscurile hidrometeorologice, analizate de noua generaţie de cercetători europeni”, finanţat de Comisia Europeană.

Pe parcursul a patru ani, cercetătorii vor analiza riscurile schimbărilor climatice. În final, se vor face hărţi de hazard care vor ajuta instituţiile abilitate să intervină în situaţii de urgenţă. Coordonatorul proiectului, dr. Cees van Westen, de la Universitatea din Twente, Olanda, a precizat că hazardele afectează din ce în ce mai puternic Europa şi se aşteaptă o intensificare a lor în perioada imediat următoare. Scopul proiectului este de a evalua cât de mari ar putea fi pagubele, unde pot apărea ele şi cu ce frecvenţă.

La sfârşitul celor patru ani de studiu realizat în judeţul Buzău, vor fi create softuri de calculator şi hărţi de risc pe care le vor oferi instituţiilor locale, precum Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, primării, constructori de edificii civile, industriale, drumuri, căi ferate, astfel încât să ştie cum pot evita arii cu risc sau cum pot combate apariţia alunecărilor sau a inundaţiilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite