Destinaţie de week-end la herghelia din Cislău. Vezi cum poţi ajunge la singura fermă din ţară unde mai există campioni din rasa pur sânge englez
0Turiştii care vizitează Buzăul şi vor să descopere locul unde s-a născut o legendă a cailor campioni de curse din România, pot alege o destinaţie aflată la nici 50 de kilometri de oraşul reşedinţă de judeţ. Pe langa aerul curat şi frumuseţea zonei, comuna Cislău este renumită şi pentru singura fermă din România în care se cresc caii de rasă pur sânge englez .
Herghelia din Buzău a rămas singura din țară care încă mai creşte acest
cal de talie mare, destinat concursurilor de călărie, galop și cursă cu
obstacole.
Caii de curse de aici sunt vestiţi în toată lumea datorită
performanţelor foarte bune obţinute în cadrul diverselor competiţii
organizate în străinătate în anii 70 şi 80.
Deşi încă de la Revoluție nu prea mai există jochei profesioniști, la
Cislău caii sunt struniţi şi antrenaţi chiar de către localnicii care
lucrează la fermă.
Tot ei le pot arăta turiştilor exemplarele valoroase iar cei care sunt
mai curajoşi pot face o plimbare în şa, în compania exemplarelor blânde,
care nu le dau bătăi de cap instructorilor.
Vizitatorii care vor să vadă perfomanţele realizate de-a lungul timpului
de exemplarele născute aici, pot vizita sala de trofee, unde se află
cupe şi diferite distincţii primate la întrecerile interne şi
internaţionale.
Cei care se îndrăgostesc de aceste animale şi doresc să aibă cai de
rasă în gospodării, au ocazia chiar să şi-i cumpere în urma unor
licitaţii pe care le organizează Direcţia Silvică din Buzău. “În urma unor licitaţii şi clasificări, în fiecare primăvară şi toamnă
avem o cotă de cabaline la vânzare, unele pentru munci altele pentru
expoziţii” ne-a declarat şeful Direcţiei Silvice Buzău, inginer Aurel
Stănciuc,
Momentul este unul favorabil pentru cumpărători deoarece, din cauza
crizei economice, hergheliile au scăzut mult preţul de vânzare al
cabalinelor, pentru a le găsi mai repede clienţi.“Atunci când exista hipodrom şi caii alergau în concursuri, după fiecare
reuniune, împătimiții ofereau prețuri mari, cam cât ceream noi. Acum că
nu prea mai există concursuri în ţară am vândut şi cu 30 de milioane
de lei vechi un cal pursânge care, în alte condiții, ar fi valorat de
trei ori mai mult. “ne-a declarat inginerul Mihai Dumitru, de la
herghelia din Cislău.
După o plimbare la herghelie turiştii pot poposi apoi la pensiunile din
zonă unde se servesc bucate tradiţionale specifice Văii Buzăului.
Tot aici pot gusta din „Mortala de Cislău”, ţuica de fructe originală
care este mândria satului, fabricată de săteni după reţete clasice din
mere, pere şi prune.