Decolare de la Bobocu spre libertate, în cea mai spectaculoasă evadare din comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1987, Mihai Smighelschi, atunci elev la şcoala militară de aviaţie de la Bobocu (Buzău), a fugit în Turcia cu avionul de luptă. A fost cea mai rapidă şi năucitoare evadare din România Epocii de Aur. În timpul unui antrenament, Mihai Smighelschi a zburat în Turcia, care era cel mai apropiat stat fără orientare comunistă.

Pentru a nu fi depistat de radarele din România şi Bulgaria, Smighelschi a zburat la o altitudine de câţiva zeci de metri de sol, cu o viteză de 700 de kilometri pe oră, la numai 21 de ani. În Turcia, a cerut azil politic, iar în câteva luni a ajuns în SUA, unde trăieşte şi azi.

Mihai Smighelschi, s-a născut la Braşov în 1966, iar în clipa în care a fost admis la Şcoala de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu", de la Bobocu (judeţul Buzău), s-a resemnat cu gândul că va absolvi şi va deveni membru al Partidului Comunist.

Însă în 1987, pe când era în anul trei de studiu, a aflat că un unchi de-al său, şofer de camion, a plecat într-o cursă internaţională şi nu s-a mai întors în ţară. „Mi-am dat seama că voi fi dat afară de la Şcoala de Aviaţie, pentru că nu aveai voie să urci în ierarhie dacă aveai o rudă fugită din ţară", spune Smighelschi.

Gândul evadării era de acum singura opţiune. A început să plănuiască în gând totul, nimic pe hârtie - din precauţie, cu câteva luni înainte. A stat cu ochii pe harta Europei de Est şi a calculat distanţa care desparte Buzăul de graniţa Bulgariei cu Turcia, viteza, timpul, cantitatea de combustibil.

Pe 26 septembrie 1987, zbor de antrenament. Primise zona de sud, şansa pe care o aştepta. Desprins de la pământ, a apelat la un truc pentru a simula un accident: „Am lăsat avionul să urce, apoi l-am întors cu fundul în sus, ca la spectacolele aviatice, apoi am pus motorul în plin, la 900 de kilometri pe oră, venind vertical spre pământ, pentru ca apoi să mă redresez şi să mă apropii uşor, uşor de sol. Scopul meu a fost ca omul de la radar să vadă pe ecran o urmă de avion care e staţionar şi dintr-o dată să dispară. Orice om de la radar care vede aşa ceva se gândeşte că avionul respectiv s-a prăbuşit", a povestit Smighelschi.

După mulţi ani, un fost coleg i-a spus la telefon: „Aproape o zi întreagă comandanţii au crezut că te-ai prăbuşit. Până la şase seara te-au căutat cu elicopterul pe câmpii".

A urmat o cursă infernală cu 700 de kilometri la oră, la o altitudine de câţiva metri. Când şi-a dat seama că a ajuns în Turcia, a aterizat pe un drum de ţară, planul îi reuşise. A fost preluat de forţele NATO, a cerut azil şi peste câteva luni ajungea în SUA, scăpat de comunism.

CITIŢI mai multe detalii despre evadarea lui Mihai Smighelschi, AICI:

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite