De Sf. Ilie, Arhiepiscopia Buzăului a avut parte de proteste, în loc de slujbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai importante sărbători religioase ale verii, Sfântul Ilie, a fost marcată ieri de o serie de proteste în toată eparhia Buzăului şi Vrancei. La Maxenu, enoriaşii s-au solidarizat cu preoţii neplătiţi, iar la Poiana Mărului, au manifestat pentru păstrarea stareţului.

O sută de săteni din Maxenu au ajuns de dimineaţă la biserică însă nu pentru a participa la slujbă, ci ca să protesteze. Ei s-au postat în faţa bisericii şi nu i-au lăsat pe cei doi preoţi ai parohiei să ajungă la altar. A fost un semnal de alarmă, în semn de solidaritate cu preoţii lor, care nu şi-au mai luat salariile de două luni.

Protest în faţa bisericii din Maxenu. Oamenii sunt solidari cu preoţii care nu au luat salariile pe două luni.

image

„Noi ne-am confesat mereu enoriaşilor noştri şi de fiecare dată le-am spus ce supărări avem. Este un gest de solidaritate cu noi”, ne-a declarat preotul  Constantin Cataramă, paroh la Sfântul Dimitrie.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei spun că în situaţia celor doi preoţi din Maxenu mai sunt mulţi alţii ca ei. „În toată eparhia sunt 80 de preoţi şi cinci protoierei care nu beneficiază de contribuţii de la fondul de stat. Am făcut o întâmpinare Primului Ministru, dar nu s-a rezolvat nimic. Trebuie să se finanţeze exclusiv din surse proprii”, ne-a declarat preoul Adrian Ionescu, purtător de cuvânt la Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Proteste în paralel

Mai mulţi credincioşi au venit ieri la Arhiepiscopia Buzăului şi a Vrancei să ceară Arhiepiscopului Epifanie Norocel să transforme mănăstirea Poiana Mărului din nou în mănăstire de călugări.

Sinodul Mitropolitan a aprobat anul trecut schimbarea Mănăstirii Poiana Mărului, din munţii Buzăului, din mănăstire de călugări, în lăcaş de maici. Tot atunci, Părintele Macarie, stareţul mănăstirii, a făcut cerere să fie transferat la schitul Muntioru, din Vrancea. Enoriaşii nu vor să accepte această schimbare şi ieri, după ce au protestat la Pioiana Mărului, au venit la Arhiepiscopia din Buzău să ceară aducerea duhovnicul înapoi.

“Îl vrem înapoi pe Părintele Macarie pentru că are har şi pentru noi este totul. Am strâns două mii de semnături de la oameni şi am venit câţiva să rugăm conducerea Episcopiei să ne dea părintele înapoi”, ne-a declarat Marian Marinescu, unul dintre credincioşi.

Enoriaşii s-au lovit însă de porţile închise pentru că preoţii consilieri nu au lucrat. “În zile de sărbătoare, cum a fost Sfântul Ilie, aparatul administrativ nu lucrează pentru că preoţii sunt la biserică. Mănăstirea va rămâne în continuare de maici, dar Părintele Macarie, dacă doreşte, poate reveni la Mănăstirea Poiana Mărului, dar ca părinte duhovnic”, a declarat preotul Adrian Ionescu, de la Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite