Datoriile istorice lasă spitalul fără stăpân

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile locale refuză să preia cea mai mare unitate spitalicească buzoiană din cauza datoriilor pe care le are. Obligat de un proiect de act normativ privind descentralizarea sistemului sanitar să preia Spitalul Judeţean în următoarele luni, Consiliul Judeţean refuză să facă un astfel de transfer, atâta timp cât unitatea are datorii istorice.

În scurt timp, Spitalul Judeţean Buzău va trebui să fie transferat de sub tutela Ministerului Sănătăţii în subordinea autorităţilor locale, numai că acestea refuză să preia unitatea spitalicească în condiţiile unor datorii uriaşe acumulate de spital în ultimii ani.

„Dacă proiectul va fi aprobat de către forurile legislative, vom prelua spitalul, dar vă spun că noi vrem ca acesta sa fie preluat fără datorii către comunităţile locale. Este o chestiune greu de suportat de administraţia locală, chiar imposibilă la nivelul judeţului Buzău pentru o unitate care vin cu datorii mari pe care să le suporte comunitatea", ne-a declarat Victor Mocanu, preşedintele Consiliului Judeţean Buzău.


Datorii istorice


Soarta Spitalului Judeţean va fi decisă până la toamnă, timp în care autorităţile locale speră ca restanţele acumulate să fie şterse de către Guvern. Spitalul Judeţean are datorii către furnizori, prestatori de servicii şi utilităţi de peste 20.000.000 de lei, majoritatea dintre acestea acumulate în perioada 2005- 2006.

Spitalul a acumulat aceste datorii vechi de peste patru ani, aproximativ 15.000.000 de lei fiind datorate firmelor furnizoare de medicamente şi materiale sanitare, iar alte 5.000.000 de lei către prestatorii de servicii de pază, curăţenie şi întreţinere.


Anul trecut peste 90 % din fondurile primite de către spital din partea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate s-au cheltuit pe salariile celor 700 de cadre medicale, iar în acest an bugetul primit a fost mai mic decât cel din 2009 şi suficient doar pentru salarii. În judeţ funcţionează opt spitale, însă datoriile cele mai mari sunt deţinute de către Spitalul Judeţean.


Oportunitate pentru spital


„Ar fi mai bine dacă spitalul ar fi preluat de către Consiliul Judeţean, este chiar o oportunitate. Este foarte bine din punct de vedere administrativ şi aici mă refer la utilităţi, la reparaţii pentru că ar fi rezolvate mai repede, operativ. Dar cu toate acestea datoriile ar rămâne aceleaşi", ne-a spus medicul Doru Nicolescu, directorul Spitalului Judeţean Buzău.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite