Dascălii buzoieni sunt disperaţi în faţa sărăcirii. Micşorarea salariilor îi va arunca în datorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea profesorilor din Buzău sunt mâhniţi că, în ciuda numeroaselor proteste pe care le-au declanşat în primăvară, o duc din ce în ce mai rău. Dascălii spun că micşorarea cu un sfert a venitului lunar îi va arunca în datorii către bănci, la întreţinere şi se tem că vor ajunge într-o sărăcie greu de combătut.

Dan Popescu şi Benone Dumitru sunt prieteni încă din şcoală. S-au făcut amândoi învăţători, şi-au întemeiat familii, au copii, însă sunt dezamăgiţi de viitorul meseriei pe care şi-au ales-o cândva din inimă.

Dan este în învăţător la ţară din 1996, are doi copii, iar soţia lucrează tot în învăţământ. "După 14 ani de muncă, toate gradele, institutor unu, am 1.200 lei. După reducere, probabil, o să iau undeva la 900 de lei. Va scade şi leafa soţiei, deci bugetul familiei va fi afectat dramatic. Vom fi nevoiţi să îi facem pe copiii noştri să înţeleagă că trebuie să ceară mai puţin", a declarat Dan Popescu, învăţător la Măgura.

Ratele la bănci, cea mai mare durere

Învăţătorul Benone Dumitru predă în comuna Cochirleanca şi are acasă o fetiţă de crescut. E trist când se gândeşte ce vremuri se abat asupra familiei sale. „Din 1000 de lei o să rămân cu 700. Atunci când am luat titularizarea m-am bazat pe acest salariu, deşi este mic. Ca orice om, am făcut rate pentru obiecte casnice şi nu o să mai am puterea financiară de mai plăti. Această tăiere va însemna neplata ratelor la timp, greutatea familiilor noastre de a se descurca", ne-a spus învăţătorul Benone Dumitru.

Potrivit sindicaliştilor buzoieni, în peste trei sferturi din familiile dascălilor ambii soţi lucrează în învăţământ, făcând ca întreg bugetul familiei să fie ajustat cu 25 la sută.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite