Dănuţ Păle este şeful medicilor veterinari din Buzău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Colegiul Medicilor Veterinari din Buzău are de patru mandate acelaşi preşedinte, Dănuţ Păle, colegii de breaslă arătându-i preţuirea prin vot de peste un deceniu.

Medicul Păle spune că în copilărie nu a gândit niciodată serios că va îmbrăţişa această profesie.

„În prima fază nu m-am gândit că devin medic veterinar dar trebuie să spun că a fost a treia opţiune a copilăriei. Prima, voiam să mă fac miliţian, pentru că îmi plăcea să împart dreptatea. Apoi, am vrut preot. Am cochetat şi cu ideea de a deveni medic uman însă nu prea stăpâneam fizica şi după ce m-am autoevaluat am decis să merg pe această linie, mai ales că la familie, acasă, aveam multe animale, peste 20 de oi şi văcuţe", povesteşte medicul veterinar.

A început să practice medicina veterinară ca asistent, la Alexandria. „Liceul agroindustrial de aici era foarte renumit la acea vreme în ţară. Era o competiţie între noi şi liceul Palace Constanţa în ceea ce priveşte numărul de absolşvenţi care reuşesc să termine facultatea de medicină veterinară. Vă spun că din clasa mea 19 colegi au absolvit medicina veterinară. Am avut profesori care au ştiut să ne insufle această dragoste. Era printre puţinele şcoli în care se făcea practică aşa cum astăzi nu prea mai văd", spune Dănuţ Păle.

După absolvirea facultăţii de medicină veterinară, doctorul teleormănean a ajuns în 1993 la Buzău, oraşul de baştină al soţiei.

„Sora mea e căsătorită tot cu un buzoian. Când am venit aici, mi-a fost greu, necunoscând judeţul. Un an am avut plăcerea prin DSV să lucrez la diverse locuri de muncă, să fac practică alături de colegi care ne-au învăţat multe lucruri. Am fost la circumscripţii de la ţară, iar după un an am participat la concursul pentru un post stabil", spune medicul veterinar.

În 1994, după ce a încheiat ciclul de pregătire, Dănuţ Păle a participat la concurs şi a obţinut un loc de muncă în comunele Căneşti şi Chiliile.

„Când am preluat circa, chiar atunci fusese declarat un caz de antrax, la un viţel, care este o boală foarte gravă. A fost prima mea intervenţie la o boală majoră. Trebuie să recunosc că am avut emoţii dar satisfacţia a fost mare fiindcă şi cu ajutorul meu boala s-a limitat la acel animal. De atunci, din fericire, în judeţul Buzău nu au apărut alte cazuri", spune medicul veterinar.

În 1999 a preluat circumscripţiile Costeşti şi Stâlpu, având un sistem de lucru privatizat, cu trei asistenţi şi un medic în subordine. Este preşedintele Colegiului Medicilor veterinari de 12 ani, fiind la al patrulea mandat.

„Cred că au încredere în mine, deşi este o funcţie onorifică", explică medicul Păle.


ÎNTREBĂRI ŞI RĂSPUNSURI:

Ce părţi din meserie îţi plac cel mai mult?

Trebuie să recunosc că cea mai mare satisfacţie este atunci când îl vezi pe om fericit că i-ai redat sănătatea animalului, pentru că de văcuţă din curte depinde supravieţuirea familiei. Când vezi oameni sărmani şi reuşeşti să redai fericirea în gospodăria lui, e mare lucru.

Ce proiecte ai în vizor?

Am vrut să aducem ambulanţe veterinare cu fonduri europene. Din 12 colegi, unul reuşise să depună documentaţia însă o scăpare a făcut ca el să piardă. În loc să scrie că angajează doi colaboratori, a scris doar unul şi a pierdut. Aşa că o luăm de la capăt.

Ce îi place
Se spune că medicul uman salvează omul, iar cel veterinar, omenirea. E un sâmbure de adevăr pentru că omul se hrăneşte cu proteină animală iar aceasta trebuie să fie sănătoasă. Dacă atunci când oamenii au nevoie şi putem să le rezolvăm problemele, suntem foarte mulţumiţi.

Ce nu îi place
Noi trecem printr-o perioadă dificilă şi greu ne separăm de ceea ce se întâmplă în societatea românească. Nu lipsa banilor ne deranjează, ci bâlbâiala legislativă. Nici până în acest moment nu avem programul strategic anual, acel proiect care ne canalizează în activitate. Acum trei ani ne-a venit în iunie. Dacă nu ai această busolă, nu poţi să îţi faci activitatea.

PROFIL
Născut pe 4 octombrie 1966, în localitatea Crângeni, judeţul Teleorman.
Ocupaţia - -medic veterinar din anul 1993, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari.
Familie - căsătorit, doi copii

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite