Daniel Banu, pasionat de trei decenii de calculatoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

S-a îndrăgostit de lumea IT-ului după ce a pus mâna pe o consolă video cu patru jocuri, stocate pe un integrat. La 42 de ani buzoianul Daniel Banu se poate lăuda că a "operat" în măruntaiele a mii de calculatoare care ulterior au ajuns şi în casele buzoienilor. Povesteşte că dragostea pentru tehnica de calcul a venit în urma unei întâmplări fericite petrecute în copilărie.

"Am avut şansa ca undeva prin anul 1978 să-mi cadă pe mână o consolă video cu patru jocuri stocate pe un integrat. Era un AY3-8500 în versiunea americană TMS 1965. Tot atunci am primit primul letcon şi primul cleşte de tăiat pinii la tranzistori. La vremea aceea era ceva incredibil să ai acces la o asemenea tehnologie, pe care am avut ocazia să o studiez pe îndelete. Din acel moment am simţit că sunt legat pentru totdeauna de această lume fascinantă a cipului de siliciu", îşi aminteşte Daniel Banu.


La data apariţiei primului calculator personal creat de specialiştii români, Daniel era deja pregătit să se adapteze la revoluţia tehnologică ce avea să creeze o adevărată frenezie printre români.


" În anii 80 frecventam cursurile de electronică şi electrotehnică de la Casa Pionierului din Buzău. Acolo mi-am format un grup de prieteni pasionaţi de toate tehnologiile noi care apăreau pe piaţă. Făceam schimb de idei şi citeam fiecare revistă din Tehnium sau Ştiinţă şi Tehnică, pentru a fi la curent cu toate noutăţile. Apoi, prin ‘85 am avut şi primul PC, pe care l-am aşteptat cu sufletul la gură", povesteşte Daniel.


După ce a învăţat cu multă pasiune limbajele de programare care se foloseau în acea perioadă, Daniel îşi aminteşte cam ce efort trebuia să depună un utilizator la începutul anilor ‘80.


" Pentru mine era deja o joacă să jonglez cu piesele care se defectau într-un calculator CIP sau HC 85 la finele anilor ‘80. Era mai dificil să-ţi însuşeşti limbajele de programare, care necesitau un efort deosebit pentru că nu exista internetul iar mijloacele de informare le procurai foarte greu", mai adaugă specialistul în IT.


Legătura dintre Daniel Banu şi bătrânele computere personale care l-au slujit de-a lungul timpului a rămas la fel de intensă.


Daniel mai povesteşte că le-a păstrat cu grijă şi spune că le consideră ca parte a familiei sale. "Am păstrat cu sfinţenie primele computere, unele din ele au fost foarte costisitoare la vremea lor. Sunt operaţionale şi uneori chiar mă mai distrez cu ele când am timp. Fac parte din familia mea, pentru că reprezintă istoria pe care nu trebuie să o uităm niciodată.Trebuie să le amintim tinerilor de unde s-a plecat şi unde s-a ajuns astăzi" mai spune Daniel Banu.

Întrebări şi răspunsuri

Care a fost primul sistem de operare care v-a impresionat cu adevărat?Prima dragoste a fost şi va rămâne sistemul de operare MS DOS.. Îmi aduce aminte de faptul că, pe vremea când nu exista Windows 95, trebuia să ai un bagaj mare de cunoştinţe pentru folosirea unui computer.

Care este cel mai mare duşman al unui computer? Primul inamic al unui calculator este chiar utilizatorul. Dacă nu primeşte o comandă eronată, în ziua de astăzi te întâlneşti foarte rar cu un defect major. Am fost învăţat de către programatorii mai bătrâni, că PC-ul este dobitocul perfect, dacă îi ceri să execute ceva, el îţi va executa.

Ce-i place?

Ador să citesc literatură SF când am timp. Îmi place să mai stau la discuţii cu prietenii ca să mai feacem up-date de informaţii din domeniu. Îmi place muzica rock a anilor 70-80 şi chiar mai răsfoiesc uneori prin vechile viniluri.

Ce nu-i place?

Nu-mi plac manelele. Detest comportamentul unor oameni care se cred atotştiutori în domeniul informaticii. Nu suport politica şi nici emisiunile de la televizor pe această temă. Nu-mi plac oamenii superficiali şi lipsiţi de modestie. Nu-mi place să mă laud cu pasiunile mele.

PROFIL

Născut: 11 decembrie 1968, Constanţa
Ocupaţie: Inginer informatician
Familie: Căsătorit, un copil

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite