Dan Mihalache, un pugilist care apără liniştea buzoienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A obţinut medalia de aur la campionatul naţional de box juniori din 1986 dar şi bronzul la campionatul naţional de seniori, în 1988. Cu o disciplină înnăscută, veghează la liniştea oraşului.

Dan Mihalache este un fost boxer care, după 15 ani de sport de performanţă, a agăţat mănuşile în cui pentru a se dedica apărării siguranţei concitadinilor sale. Câştigător a numeroase medalii de aur şi argint, fostul pugilist este acum poliţist comunitar.

Drumul spre performanţă l-a început la vârsta de 11 ani, când a fost remarcat de celebrul antrenor de box din Buzău, Ion Rodicenco.
„Maestrul m-a descoperit în anul 1978 la Şcoala Generală numărul 12 din Buzău. După două luni de teste, domnul antrenor a fost foarte muţumit de prestaţia mea şi aşa am ajuns să-mi petrec următorii 15 ani în sălile de box. Coincidenţa a făcut să fiu în clasă cu un băiat care a ajuns un boxer foarte talentat, Romică Mândruţă, care m-a încurajat să continui”, îşi aminteşte Dan Mihalache.

Pentru că la vremea aceea clubul şi antrenorii erau consideraţi ca o a doua familie, fostul pugilist spune că tot în copilărie a dobândit respectul faţă de lege şi ordine. „În sala de box antrenorul meu m-a învăţat să respect toate principiile morale de convieţuire în societate. Ion Rodicenco mi-a fost ca un al doilea tată de la 11 ani. M-a învăţat de la cum să ţin furculiţa şi până la cum să le vorbesc oamenilor din jur. După ce am pus mănuşile în cui mi-a fost uşor să mă descurc în meseria de poliţist comunitar”, spune Dan Mihalache.

Coleg cu Vaştag şi Leu

Prima medalie de argint, Dan Mihalache a câştigat-o la Buzău în anul 1985, când a ajuns vicecampion naţional la juniori. „După această performanţă am fost chemat la lotul naţional. Anul următor am luat medalia de aur şi am ajuns campion naţional la juniori mari. Apoi am fost chemat să-mi fac stagiul militar la clubul Steaua Bucureşti, în 1986. În 1988 am luat medalia de bronz la campionatul naţional la seniori. Apoi am avut şansa să devin coleg de lot cu cei care au ajuns apoi mari campioni, Francisc Vaştag şi Mihai Leu, dar din nefericire, n-am reuşit să mă ridic la valoarea lor”, povesteşte Dan Mihalache.

Dragostea pentru sala de antrenament face ca acum Dănuţ Mihalache să se ocupe, alături de un coleg care este antrenor de K1, de pregătirea colegilor de breaslă. „N-am renunţat niciodată la antrenamente. Mi-a plăcut chiar şi după ce m-am retras din competiţii să am o formă fizică bună. De vreo doi ani am ocazia să-i învăţ şi eu la rândul meu pe colegii mei ce-am învăţat de la antrenorii mei de box, pentru că am avut şansa să fiu instruit de cei mai mari antrenori din ţară”, mai spune Dan Mihalache.

Întrebări şi răspunsuri?

Când patrulezi impui respect?
Foarte multă lume cunoaşte că am făcut sport de performanţă şi oamenii mă respectă. De aceea n-am avut până acum niciun fel de incident. Unii oameni mă opresc pe stradă să mă întrebe cum a fost viaţa de sportiv. Alţii mă mai întreabă dacă mai fac sport şi acum sau cum mă descurc în noua meserie.

Tinerii mai sunt deschişi către sportul de performanţă?
„Din nefericire, în vremurile de astăzi nu mai vezi că este coadă la uşile sălilor de sport. Tinerii aleg să-şi umple timpul cu discoteci sau alte distracţii ieftine. Din acest motiv are de suferit şi educaţia tinerilor către o viaţă sănătoasă dar şi performanţa sportivă în România.

Ce-i place?
Îmi place să fiu aproape de sala de antrenament. Îmi place fotbalul şi sportul în general. Îmi place foarte mult să călătoresc. Îmi place foarte mult să ies cu prietenii la un grătar şi să le împărtăşesc celor care sunt interesaţi de box din experienţa mea. Îmi plac oamenii curajoşi.

Ce nu-i place?
Nu-mi plac sporturile extreme şi nici pescuitul. Nu sunt atras de politică. Nu-mi plac oamenii comozi care nu sunt atraşi de sport. Nu suport să fiu minţit şi nu-mi plac oamenii ipocriţi. Nu-mi place bârfa şi nici atitudininea nesportivă din competiţii.

Profil:
Născut la data de 04.03.1968, Buzău
Sudii: Liceul nr. 1 din Buzău
Ocupaţie: Poliţist comunitar
Familie: Divorţat, doi copii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite