Dan Manciulea, pompierul care cântă şi compune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locotenent colonelul Dan Manciulea este şeful pompierilor din Râmnicu Sărat, dar când nu este la serviciu este chitarist în trupa sa de folk. El are 40 de ani şi este foarte îndrăgit de subalterni pentru că este un şef atipic. După ce pleacă de unitate, Dan manciulea se întâlneşte cu colegii la repetiţiile formaţiei sale „Forţele de Muncă”, unde pun la punct armonia şi textele melodiilor.

Ofiţerul cântăreţ are o experienţă de peste 20 de ani, iar repertoriul formaţiei sale numărăr peste o sută de melodii, compuse chiar de el. Încă de la vârsta de 15 ani a început să cânte la chitară, la început cânta după cum ştia el, apoi după cum îi spuneau profesorii. După ce a aflat toate secretele chitarei, s-a apucat să compună cântece. „Prima mea piesă a fost un colind, era o preluare după un altul oşenesc, dar textul era compus de mine când eram la liceu. După prima compoziţie a fost uşor cu celelalte şi eram atras în special de muzica pop”, îşi aminteşte Dan Manciulea. După ce a învăţat cam tot ce era necesar pentru a putea cânta a înfiinţat o trupă cu patru membri şi au devenit formaţia liceului. După absolvirea liceului, a continuat tradiţia şi a făcut o altă formaţie atunci când a fost înrolat în armată. Aproape de încheierea stagiului militar, se gândea deja la compoziţia unei alte trupe. „Îmi amintesc cum cu două săptămâni înainte de liberare, am primit o învoire acasă. La întoarcere, în gara din Ploieşti m-am întâlnit cu un fost coleg de şcoală despre care ştiam că este un bun muzician. I-am propus să facem o trupă, el a acceptat şi aşa s-a născut Vitamina Rock, formaţia noastră”, spune pompierul. Îşi aminteşte şi acum cum pasiunea lui pentru muzică trecea peste toate obstacolele de la acea vreme şi cât de greu putea înregistra un cântec cu ajutorul magnetofoanelor sau a mixerelor. A continuat să îşi înfiinţeze noi trupe pe unde a trecut, atât la Şcoala de Ofiţeri, iar mai târziu la locul său de muncă, unitatea de pompieri din Râmnicu Sărat. Acum este chitaristul formaţiei de folk „Forţele de Muncă” , trupă apărută pe piaţă de peste cinci ani şi cu care a obţinut mai multe premii. Alături de Mihai Râpeanu şi Sorin Călin, anul acesta au participat şi la festivalul de la Mamaia, unde au reuşit să să ajungă până în finală. „Am avut mai multe premii de-a lungul timpului, însă noi nu cântăm pentru a dovedi ceva, ci din plăcere. Anul viitor ne propunem să lansăm un nou album şi să participăm la Eurovision”, spune locotenent colonelul Dan Manciulea.

Întrebări şi răspunsuri

Ce legătura au între ele muzica şi meseria de pompier?

Nu există o asemănare între ele. Meseria pe care o am a devenit o pasiune, ca pompier dacă nu eşti pasionat nu poţi practica această meserie. Pot spune că ambele se îmbină pentru că slujba mea te sperie, eşti tot timpul în situaţii nesigure, iar muzica te linişteşte şi este un mod de a compensa stresul, dar şi un mod de a mă exprima pe mine însumi.

Care este cântecul preferat şi de ce?

Nu pot spune că am o piesă preferată, însă mai la suflet o am pe „Romanţă ca zonă” pentru că îmi aminteşte de perioadă în care am cunoscu-o pe soţia mea şi chiar este dedicată ei pentru că am scris-o din suflet în timpul anilor de studenţie.

Ce îi place?

Pot spune că muzica şi slujba mea îmi ocupă cam tot timpul. Însă atunci când sunt liber mă ocup de familia mea, mai ales că vreau să păstrez tradiţia şi îl învăţ pe fiul meu să cânte pentru că nu vreau ca el să devină o tânără speranţă, ci un adult foarte bun şi talentat.

Ce nu îi place?

Nu îmi place lipsa de comunicare şi de dialog între oameni. Am impresia că nu mai circulă idei între ei. Cred că această stare a fost latentă şi a ieşit din noi odată cu dorinţa materială. Iar în ceea ce priveşte muzica am observat că look- ul este în faţa creaţiei şi a calităţii.

Profil

Născut: 12 decembrie 1968 la Râmnicu Sărat

Ocupaţie: comandantul Detaşamentului de Pompieri din Râmnicu Sărat

Familie: căsătorit, un copil

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite