Dacă-i vedeţi în trafic, respectaţi-i!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patrula şcolară de la Şcoala 11
Patrula şcolară de la Şcoala 11

După aproape două decenii, patrulele şcolare au revenit pe străzi, pentru a coordona traficul în zonele tranzitate de elevi. La vederea micilor “poliţişti”, cei mai mulţi şoferi zâmbesc nostalgic şi se conformează rapid însă sunt şi teribilişti care îi tratează superficial.

De o săptămână, circulaţia rutieră şi pietonală în intersecţia dintre Chiristigii şi Pietroasele este dirijată zilnic, câte o jumătate de oră, dimineaţa şi la prânz, de copii. Ei sunt membrii patrulelor şcolare resuscitate după aproape două decenii de la desfiinţarea lor. 

Pe Alin Colăcel, elev la Şcoala 11, îl găsim aproape zilnic, echipat cu vestă reflectorizantă şi şapcă albă, coordonând traficul la trecerea de pietoni de pe strada Pietroasele. Întinde paleta “Stop” dinspre trotuar spre axul drumului, pentru a le permite colegilor săi de şcoală să traverseze, după care blochează accesul pe zebră. “Am mai fost şi anul trecut în patrula şcolară. Când se strâng copiii în spatele meu, pun stop la maşini şi îi las să treacă. Mi-a povestit tata că şi el era în patrulă când era copil iar acum s-a făcut poliţist”, spune Alin.

Alin Colacel

La doi metri distanţă, pe Chiristigii, este colega sa, Andreea Alexe. “Sunt mulţi copii care traversează fără să se asigure dar sunt şi şoferi care nu prea ne iau în serios şi mai trec”, a constatat Andreea.

Andreea Alexe

Cei doi dar şi ceilalţi colegi din patrulele de circulaţie de la Şcoala Generală numărul 11 ies în trafic dimineaţa, între orele 7.30 şi 8.00 şi la prânz, între orele 13.00 şi 13.30, însoţiţi de un cadru didactic. “De miercuri, am acţionat cu success în momentele cu flux mare de elevi şi se simte prezenţa patrulei în intersecţie pentru că nu mai trec strada haotic. Trecerea este nesemaforizată şi totodată fluidizăm circulaţia maşinilor.”, spune Mirela Dumitru, profesor de educaţie fizică.

Adevăraţii oameni ai legii avertizează că acţiunea patrulelor şcolare este cât se poate de serioasă. “În apropierea patrulelor şcolare se află şi echipaje de la Serviciul Rutier care vor monitoriza traficul. Acolo unde se constată abateri, normal că poliţiştii vor interveni. Patrule şcolare sunt deocamadată la şcolile 1, 11 şi 15”, a declarat comisarul şef  Marian Şerbulea, de la Poliţia Rutieră Buzău.

În Articolul 29, din Ordonanţa 195 privind circulaţia pe drumurile publice se arată că “participanţii la trafic sunt obligaţi să respecte şi semnalele poliţiştilor de frontieră, (…) ale membrilor patrulelor şcolare de circulaţie care acţionează în imediata apropiere a unităţilor de învăţământ”.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite