Gheorghe Mărmureanu: "Cutremurul de ieri nu anunţă altele mai mari"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit ultimelor calcule, cutremurul care a avut loc ieri după-amiază a avut o intensitate de 4,5 grade şi s-a produs la o adâncime de 113 kilometri. Buzoienii care l-au simţit s-au panicat dar specialiştii ne liniştesc spunând că nu există riscul să fie urmat de alte seisme.

Ieri la ora 18:16:10, ora României, Buzăul a fost zguduit de un cutremur care a avut loc în zona Vrancea, iar epicentrul a fost în Munţii Buzăului, la un kilometru distanţă de localitatea Gura Teghii.

Localnicii nu l-au simţit, însă, ei au aflat despre producerea cutremurului abia după câteva ore. "Noi nu l-am simţit şi în general nu se simt la noi cutremurele decât dacă sunt mari. În schimb animalele au fost neliniştite şi după ce am aflat de cutremur ne-am dat seama şi de ce", ne-a declarat Ion Posea, viceprimarul comunei Gura Teghii.

Potrivit specialiştilor ultimul cutremur de peste 4 grade a fost în 26 decembrie 2009. Din acel moment şi până acum au fost doar câteva cutremure peste trei şi doar unul care s-a apropiat de patru, de 3,8 pe Richter. Nu este însă cazul să ne facem probleme sau să ne aşteptăm la un cutremur mai mare.

"Este vorba despre un cutremur banal. Nu avem de ce să ne speriem şi nici nu se pune problema să ne aşteptăm la seisme mai puternice deocamdată. În zona aceasta sunt normale astfel de seisme", ne-a declarat Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

La Buzău cutremurul nu s-a simţit foarte puternic, însă oamenii s-au speriat destul de tare. "În judeţul Buzău nu au fost pagube produse de cutrebmur şi după cum am înţeles nici nu avem de ce să ne facem probleme deocamdată", ne-a declarat Paul Beganu, prefectul judeţului Buzău.

Cutremurul de ieri s-a produs la latitudinea 45.6028N, longitudinea 26.4127E şi a fost de tip manual.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite